ALLEGRO

Edition Allegro Musik

Eva Magnusson   

ÅTER TILL

Meny Eva Magnusson

Första sidan

 

 

 

 

Artiklar 2009


Angenäm adventskonsert på CuLTUREN i Västerås

Helen Grönberg med Luciatåg vid adventskonsert på CuLTUREN i Västerås den 12 december 2009.

Lördagen den 12 december 2009 kl 14.00, konserterade  Arosorkestern med körer på CuLTUREN, Västerås. Sångsolist i den uppskattade konserten var Eva Magnusson, sopran. Orkestern och körerna leddes av Helen Grönberg.

Traditionsenligt i adventstiden gästades CuLTUREN i Västerås den 12 december av Arosorkestern - den symfoniska orkestern i staden. Dirigent Eva Magnusson. Sångsolist vid adventskonsert på CuLTUREN i Västerås den 12 december 2009.och musikalisk ledare: Helen Grönberg. Sångsolist var sopranen Eva Magnusson som framförde några av adventstidens allra vackraste sånger till ackompanjemang av orkestern. Vid konserten gavs stråk- och blåselever från Kulturskolan i Västerås en unik och Helen Grönberg, dirigent och Eva Magnusson, sångsolist vid adventskonsert på CuLTUREN i Västerås den 12 december 2009.mycket uppskattad möjlighet att få spela med i en symfoniorkester. Konsertmästare var Jesper Grönberg.

CuLTUREN är en mötespunkt i Västerås för nyskapande kulturell verksamhet. Den har växt fram genom en smakfull omdaning av det gamla industriområdet Kopparlunden. (2009-12-15)


Angenäm adventskonsert på CuLTUREN i Västerås

Arosorkestern och kör vid adventskonsert på CuLTUREN i Västerås den 12 december 2009.

Lördagen den 12 december 2009 kl 14.00, konserterade  Arosorkestern med körer på CuLTUREN, Västerås. Sångsolist i den uppskattade konserten var Eva Magnusson, sopran. Orkestern och körerna leddes av Helen Grönberg. (2009-12-15)


Arosorkestern under repetion inför adventskonsert i Vårfrukyrkan, Enköping den 28 november 2009.Välbesökt och mycket uppskattad adventskonsert i Enköping

Under rubriken Hela kyrkan sjunger! bjöd Arosorkestern från Västerås med kör och sångsolisten Eva Magnusson på stor adventskonsert i Enköping.

Bilden: Arosorkestern repeterar inför konsert den 28 november 2009 i Vårfrukyrkan, Enköping. Välkommen att klicka på bilden för att se den i större format. (2009-11-30)


Guldkorn från den goda underhållningsmusikens värld - Arosorkestern med Eva Magnusson och Peter Tornborg

Den 16 november 2009 kl 19:00 är det dags för ny festlig konsert i Västerås Konserthus med den 50-hövdade Arosorkestern under ledning av Helen Grönberg. Sångsolister är  Eva Magnusson och Peter Tornborg. Publiken bjuds på guldkorn från underhållningsmusikens värld.

Arosorkestern i Västerås . Dirigent Helen Grönberg.

I den anda som vi minns från tiden med Radiotjänsts Underhållningsorkester bjuder Arosorkestern i Västerås regelbundet på god underhållningsmusik i det stora och angenäma format som kompositörerna en gång gav den - något som är mycket sällsynt i våra dagars musikliv.

Måndagen den 16 november kl 19:00 är det dags igen i Stora Salen i det mycket vackra Konserthuset i Västerås. Sångsolister är sopranen Eva Magnusson och tenoren Peter Tornborg. Konsertmästare: Christer Norrman. Dirigent: Helen Grönberg. Programvärd: Bo Magnusson.

Biljetter 160 kr (serviceavgift kan tillkomma) hos Ticnet www.ticnet.se och på telefon 077-170 70 70 samt hos Västerås Turistbyrå i Konserthuset, telefon 021-39 01 00. (2009-10-26)  


En natt i Venedig - operett med musik av Johann Strauss d y på Riddarhuset i Stockholm

Från vänster: Maria Olofson, Björn Sjögren, Eva Magnusson, Peter Tornborg, Linnéa Sallay, Kaj Hagstrand och Anne-Marie Brinck i En natt i Venedig på Riddarhuset i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Johann Strauss d y:s sexton originalverk för scenen är det främst tre stycken som över åren har bibehållit sin stora dragningskraft - Läderlappen, Zigenarbaronen och En natt i Venedig.

Alla operett- och musikteatervänner har anledning att glädjas när nu den av vacker musik fyllda klenoden En natt i Venedig under hösten spelas på Riddarhuset i Stockholm.

Storm i privatlivet - höjdpunkt i musikskapandet. Så tedde det sig när Johann Strauss d y (1825-1899) tog itu med En natt i Venedig. Strauss ingick tre äktenskap, två lyckliga och ett olyckligt - eller snarare katastrofalt. Första hustrun, den mycket avhållna Henriette - Jetty - Strauss, som Strauss gifte sig med år 1862, gick bort den 8 april 1878 vid 54 års ålder. Endast 50 dagar senare, den 28 maj 1878, gifte Strauss om sig med den 25 år yngre Henriette, Angelika - Lily - Dittrich, tysk sångstuderande i Wien. Äktenskapet blev en katastrof. Det upplöstes i december 1882 bland annat efter en nära relation mellan Lily och Franz Steiner, direktör vid Johann Strauss' "husteater" Theater an der Wien.

Scenbild från uruppförandet den 2 oktober 1883 av En natt i Venedig på Friedrich-Wilhelmstädtisches Theater i Berlin. Caramello och Annina.Trots de känslomässigt stormiga åren från 1878 och framåt lyckades Strauss åstadkomma ypperlig musik, bland annat i operetten Der lustige Krieg med premiär den 26 november 1881 på Theater an der Wien. I tidningarnas skvallerspalter kunde man emellertid utläsa att det nog bakom kulisserna också var fråga om ett "husligt krig".

Djupt deprimerad över situationen bestämde sig Strauss för att aldrig mera komponera musik till en operett för Theater an der Wien, dittills den enda teater där hans sceniska verk uppförts. Strauss funderade till och med på att utvandra till Paris. I det här tillståndet mottog han ett erbjudande från Berlin. En teater vid namn Friedrich-Wilhelmstädtische Theater skulle renoveras och man önskade öppna igen med ett uruppförande av en Strauss-operett. Så blev det också när ridån första gången gick upp för En natt i Venedig på den nu med elektriskt ljus från Siemens & Halske försedda och nyrenoverade teatern. Tilldragelsen ägde rum den 3 oktober 1883 med Johann Strauss själv som dirigent. Premiärföreställningen blev nu emellertid inte den succé man hoppats på, bland annat till följd av några olyckligt formulerade textrader i en av sångerna som utlöste kraftiga reaktioner i teatersalongen.

Några månader innan urpremiären i Berlin hade Johann Strauss' förläggare Gustav Lewy påbörjat en övertalningskampanj för att få Strauss att återvända till Theater an der Wien och att låta teatern få sätta upp En natt i Venedig. Efterhand gav Strauss upp sitt motstånd och den 9 oktober 1883, alltså bara en vecka efter Berlin-premiären, hade operetten nypremiär på Eva Magnusson - Annina i En natt i Vendig på Riddarhuset i Stockholm hösten 2009.Theater an der Wien. Och kanske för att i någon mån kompensera för den mindre lyckade urpremiären i Berlin, dirigerade Strauss också den första föreställningen i Wien. Succé blev det och sedan dess har otaliga uppsättningar av En natt i Venedig sett dagens ljus. Den version som numera oftast spelas tillkom år 1923 genom bearbetning av Erich Wolfgang Korngold (musik) och Ernst Marischka (text).

Och hur gick det för Johann Strauss på det äktenskapliga planet? Jo, redan 1883 tog en viss Adele Strauss (jo, hon hette så) upp bekantskapen med Strauss. Eftersom Lily, förra frun, fortfarande levde kunde Strauss enligt katolska kyrkans regler inte gifta om sig. Detta löstes så småningom genom att både Johann och Adele "utvandrade" till Coburg i Tyskland och konverterade till den evangeliska tron. Äktenskap ingicks den 15 augusti 1887. I den 35 år yngre Adele fick Johann Strauss både en kärleksfull hustru och en "supermanager". Adele Strauss gick ur tiden år 1930.

En natt i Venedig är underhållande musikteater av första klass. Handlingen utspelar sig vid karnevalstid i 1700-talets Venedig. Sköna damer byter plats i en förväxlingshistoria som rör sig framåt i högt tempo till musik som är bland den bästa som Johann Strauss d y komponerat. Operettens textbok är författad av Friedrich Zell och Richard Genée.

En efterlängtad nypremiär på En natt i Venedig blir det i höst i det vackra och vad gäller miljön mycket passande Riddarhuset i Stockholm. Speltider: 22 och 29 oktober samt 4 och 19 november. Den 25 oktober ges också en föreställning på Historiska museet. Föreställningarna börjar kl 19:00. Historiska Museet kl 14:00.

Biljetter 260 kr hos www.ticnet.se och på telefon 077- 170 70 70 samt från kl 18:00 vid Riddarhuset respektive Historiska museet.

Medverkande är bland andra Linnea Sallay, Eva Magnusson, Peter Tornborg, Björn Sjögren, Kaj Hagstrand och Peter Strandberg. Regi: Anne-Marie Brinck. Ackompanjemang: Maria Olofson.

Venedig.

Varmt välkommen till En natt i Venedig på Riddarhuset i Stockholm! (2009-09-15 Rev 2009-10-15)  


Markus Norrman, Eva Magnusson, Helen Grönberg och Arosorkestern i Västerås Konserthus den 6 juni 2009.Festlig Nationaldagskonsert i Västerås Konserthus

Traditionsenligt bjöd Arosorkestern med sångsolister och stor kör på festlig konsert i det vackra Västerås Konserthus på Sveriges Nationaldag den 6 juni 2009. Välkommen att klicka på bilden för större format. (2009-06-09)


Nationaldagskonsert i Västerås

Liksom tidigare återkommer Arosorkestern även i år med den uppskattade Nationaldagskonserten i Västerås Konserthus.

På Sveriges Nationaldag den 6 juni 2008 bjuder Arosorkestern - den femtiohövdade symfoniorkestern i Västerås -  traditionsenligt på Nationaldagskonsertkonsert under rubriken Med flaggan i topp. Konserten äger rum i det vackra Västerås Konserthus, Stora Salen. Publiken bjuds på ett pärlband av visor, sånger, psalmer och musikstycken som hör sommaren och Nationaldagen till och ges dessutom möjlighet att vara med och själv sjunga tillsammans med den stora kör som befinner bakom orkestern.

Sångsolister i konserten är Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. Konsertmästare är Christer Norrman och dirigent Helen Grönberg. Högtidstal hålls av Ragnhild Källberg, vice ordförande i Västerås Kultur-, Idrotts- och Fritidsnämnd.

Konserten börjar kl 18:00 och liksom tidigare år är entrén fri. (2009-05-28)

Varmt välkommen!

Arosorkestern - Symfoniorkestern i Västerås.


Eva Magnusson.

 

 

 

 

Nationaldagskonsert i Västerås

Traditionsenligt bjuder Arosorkestern och solister på festlig Nationaldagskonsert den 6 juni kl 18:00 i Konserthuset i Västerås. Sångsolister är Eva Magnusson (bilden till höger) och Markus Norrman. Dirigent: Helen Grönberg. Fri entré. (2009-05-28)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stor framgång för musikalen Tyrolerprinsessan i Enköping

Stor publiksuccé kunde noteras i Enköping den 21 mars 2009 när Opera Congratia med sju sångsolister, Arosorkestern med 50 musiker och den 30-hövdade Tyrolerkören gästade stadens teater Joar Blå med Tyrolerprinsessan - nyskriven svensk musikal. De som först och främst skall hedras för att detta stora och lyckade arrangemang kom till stånd i Enköping är medlemmarna i Kulturföreningen Gamla Tingshusets Vänner.

Tyrolerprinsessan i Enköping den 21 mars 2009.Frågan är väl om Joar Blå, teatern i Enköping, någon gång tidigare har intagits av ett så stort teatersällskap som lördagen den 21 mars 2009. Med sångare, kör, orkester och teknikpersonal handlade det om närmare 100 personer. Stora delar av teaterscenen fylldes av orkester och kör under ledning av dirigenten Helen Grönberg. På den resterande delen agerade musikalens sångsolister med stor spelglädje och både mustig och vacker sång - Ulrika Nilsson (Rosie Warbler, teaterdirektris), Eva Magnusson (Heidi, Tyrolerprinsessa ), Anne-Marie Brinck (Poppy, allt i allo på teatern), Peter Tornborg (Greve), Harald Nygren (Fritz, bondpojke) Alf Olsson (Kronofogde och Tvålhandlare) och Peter Strandberg (Hermann, värdshusvärd).

Manus och sångtexter i Tyrolerprinsessan är skrivna av Peter Tornborg. Musiken är komponerad och arrangerad för symfoniorkester av Sven Idar. Idar är sedan decennier en välkänd och uppskattad profil i svenskt musikliv inte mins som ackompanjatör åt rader av sångare, sångerskor och skådespelare. Vid nyligen fyllda 70 år fortsätter musik att flöda från en aldrig sinande inre ådra. Den nya musikalen Tyrolerprinsessan är ett gott exempel. Och i den får publiken nu uppleva en efterlängtad, och mycket uppskattad, renässans för melodin i musikalvärlden, kännemärket för de stora klassiska verken i genren.

En alldeles särskild eloge går till medlemmarna, och särskilt Astrid Schyberg, i Kulturföreningen Gamla Tingshusets Vänner i Enköping vars initiativ, engagemang och arbete säkerställde genomförandet av det stora evenemanget. Andra som med sitt välvilliga stöd bidrog till att göra evenemanget möjligt var Länshem Fastighetsförmedling, PEAB, Sparbanken i Enköping, AB Enköpings Hyresbostäder, Nordea och Kulturnämnden i Enköping. En avgörande insats gjordes av TJ Produktion som svarade för ljud och ljus. (2009-03-24)

Varmt tack till alla er som kom till Joar Blå den 21 mars!


Tyrolerprinsessan i Enköping den 21 mars 2009.Den nyskrivna musikalen Tyrolerprinsessan till Enköping

Den 21 mars 2009 är det Enköpings tur att få uppleva den nyskrivna musikalen Tyrolerprinsessan. För uppförandet svarar sju sångsolister, stor kör och Arosorkestern med 50 musiker, allt under ledning av orkesterns dirigent Helen Grönberg. En festlig kväll kan utlovas.

Måndagen den 12 maj 2008 var det bejublad världspremiär i stort format på den nyskrivna svenska musikalen Tyrolerprinsessan i Konserthuset i Västerås. Musik och arrangemang för symfoniorkester: Sven Idar. Manus och sångtexter: Peter Tornborg.

I samma stora format som vi världspremiären kommer Tyrolerprinsessan inom kort att uppföras i Enköping. Närmare bestämt på Joar Blå, teatern i Medborgarhuset. Tidpunkten är lördagen den 21 mars kl 18:00.

Sångsolister: Ulrika Nilsson (Rosie Warbler, teaterdirektris), Eva Magnusson (Heidi, Tyrolerprinsessa ), Anne-Marie Brinck (Poppy, allt i allo på teatern), Peter Tornborg (Greven), Harald Nygren (Fritz, bondpojke och Tvålhandlaren) Alf Olsson (Kronofogden) och Peter Strandberg (Hermann, värdshusvärd). Solisterna ackompanjeras av den välljudande Arosorkestern under ledning av Helen Grönberg. Dessutom medverkar Tyrolerkören, med cirka fyrtio medlemmar.

Kompositören, arrangören, musikern och estradören Sven Idar är sedan decennier en välkänd och uppskattad profil i svenskt musikliv. Vid nyligen fyllda 70 år fortsätter musik att flöda från en aldrig sinande inre ådra. Den nya musikalen Tyrolerprinsessan är ett gott exempel. Och i den får publiken nu uppleva en mycket efterlängtad renässans för melodin i musikalvärlden, kännemärket för de stora klassiska verken i genren.

Joar Blå i Medborgarhuset Enköping lördagen den 21 mars kl 18:00. Biljetter à 120 kr bokas på telefon 0171-299 21. Förköp genom Gestbloms Bokhandel, Enköping från och med den 9 mars. (2009-02-12)

Missa inte att uppleva en härlig musikal i stort format!


Eva Magnusson.

 

Vi tillönskar er alla en

Riktigt God Fortsättning

på det nya året!

Varmt välkommen att höra Eva Magnusson när hon framför Ave Maria op.476 av Robert Stolz till pianoackompanjemang av Per Olof Olsson. (Inspelning från konsert S:t Johannes kyrka i Stockholm den 1 november 2008. (2009-01-02)

Eva Magnusson: Ave Maria av Robert Stolz (mp3) »

 


 

 

Tillbaka till sidans början »

   

   

  

  

  

Affisch Adventskonsert den 12 december 2009 på CuLTUREN i Västerås.

Välkommen att klicka på bilderna till vänster för att se dem i större format.


 

Arosorkestern 16 november 2009 - Guldkorn från den goda underhållningsmusikens värld med Eva Magnusson och Peter Tornborg som solister.


Välkommen att klicka på bilden ovan för att se den i större format.


Johann Strauss d y (1825-1899).


Välkommen att klicka på bilden till vänster och affischen här nedan för att se dem i större format.


En natt i Venedig på Riddarhuset i Stockholm hösten 2009.

Jani Szika som barberaren Caramello och Ottilie Collin som fiskarflickan Annina i uruppförandet år 1883 av Eine Nacht in Venedig på Friedrich-Wilhelmstädtische Theater i Berlin.


Alexander Girardi i Eine Nacht in Venedig på Theater an der Wien år 1883.

Alexander Girardi som Caramello i uppsättningen år 1883 av Eine Nacht in Venedig på Theater an der Wien i Wien.


Bilden till vänster: Eva Magnusson - Annina i uppsättningen av En natt i Venedig på Riddarhuset.


 

En natt i Venedig. Scenbild från Staatstheater am Gärntnerplatz, München 1974.

En natt i Venedig. Scenbild från Staatstheater am Gärntnerplatz, München 1974.


Välkommen att klicka på bilden till vänster för att se den i större format.


Västerås Konserthus i maj 2009.

Västerås Konserthus i maj 2009.

Västerås Konserthus. En av konserthusets två mäktiga glasfasader.


Välkommen att klicka på bilderna här ovan för att se dem i större format.


Bilden här ovan, från vänster:

Eva Magnusson, Sven Idar och Helen Grönberg.


Bilden till vänster, och från vänster: Alf Olsson, Kronofogde och Tvålhandlare, Peter Strandberg, Värdshusvärden Hermann, Eva Magnusson, Tyrolerprinsessan Heidi, Peter Tornborg, Greven, Helen Grönberg, dirigent Arosorkestern, Harald Nygren, Bondpojken Fritz, Ulrika Nilsson, Teaterdirektrisen Rosie Warbler, Sven Idar, kompositör. Längst fram Anne-Marie Brinck, Poppy, Allt i allo i pjäsen, här i björnskepnad.


Välkommen att klicka på bilder och affisch som hör till den här artikeln för att se dem i större format.


Ulrika Nilsson.

Ulrika Nilsson - Rosie i Tyrolerprinsessan.

Eva Magnusson.

Eva Magnusson - Heidi i Tyrolerprinsessan.

Eva Magnusson.

Eva Magnusson - Heidi i Tyrolerprinsessan.

Ulrika Nilsson.

Ulrika Nilsson - Rosie i Tyrolerprinsessan.


Välkommen att klicka på affischen snett upp till vänster för att se den i större format.


 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 25 februari 2010

© Edition Allegro Musik HB