ALLEGRO

Edition Allegro Musik

Johann Strauss d y   

ÅTER TILL

Meny Johann Strauss d y

Första sidan

 

Artiklar


Om Fürstin Ninetta

Under sin levnad komponerade Johann Strauss d y musiken till ett drygt femtontal operetter. Den första kompletta hade titeln Indigo und die 40 Räuber och den uruppfördes den 10 februari 1871 på Theater an der Wien i Wien. Av hans operetter är Die Fledermaus - Läderlappen  den mest kända, spelade och omtyckta. Andra bekanta operetter är En natt i Venedig, Zigenarbaraonen och Wienerblod - den senare fullbordades av Adolph Müller, junior efter Strauss' död år 1899.

Theater an der Wien i Wien ungefär vid den tid då operetten Fürstin Ninetta av Johann Strauss d y uppfördes där.Efter ett mindre lyckat försök år 1892 med en opera - Ritter Pasman - på Hovoperan i Wien, återgick Strauss till operettmusiken och ganska exakt ett år efter Ritter Pasman hade operetten Fürstin Ninetta premiär på Theater an der Wien. Dirigent vid tillfället var den tidigare nämnde Adolph Müller, junior. Premiärdatumet var den 10 januari 1893.

Fürstin Ninetta tillhör inte Strauss' mera framgångsrika operetter men den spelades i alla fall 76 gånger i första uppsättningen på Theater an der Wien. Att den spelades så många gånger lär ha överraskat även Johann Strauss. Ett sammanfattande omdöme om operetten kan väl vara: Utmärkt musik till en mindre lyckad textbok.

Berömd blev i alla fall operetten genom att den dåvarande kejsaren i Österrike-Ungern, Franz Joseph I infann sig till premiärföreställningen. I pausen mellan två akter inbjöds Strauss till kejsarens loge där ett sedermera mytomspunnet samtal fördes mellan de två. För Strauss var det naturligtvis en mycket stor ära att bli kallad till kejsarens loge och det gjorde att han förlikade sig med Fürstin Ninetta trots dess kvalitetsbrister.


Om Eine Nacht in Venedig

Handlingen i operetten Eine Nacht in Venedig tilldrar sig vid karnevalstid i 1700-talets Venedig. Musiken sattes år 1883 av Johann Strauss d y till ett libretto författat av Friedrich Zell och Richard Genée. Tolv år hade då förflutit sedan premiären på Strauss allra första sceniska verk Indigo. Denna händelse tilldrog sig den 10 februari 1871 på Theater an der Wien i Wien. 

Strauss hade alltifrån denna första operett varit Wien trogen med sina premiärer. Motsättningar på Theater an der Wien, som Strauss hade svårt att fördra, och ett samtidigt erbjudande om att komponera ett verk till nyinvigningen av Neues Friedrich-Wilhelmstädtisches Theater i Berlin, resulterade i att Eine Nacht in Venedig, som det enda av Strauss samtliga scenverk, kom att uruppföras utanför Wien. Detta inträffade den 3 oktober 1883. Wien-premiären ägde rum sex dagar senare - den 9 oktober. 

I Berlin uteblev framgången. I Wien, med Alexander Girardi som Caramello och Johann Strauss själv på dirigentpulten, fick Eine Nacht in Venedig ett förtjust mottagande. 

Det riktigt stora genombrottet för operetten kom emellertid först år 1923 i och med Erich Wolfgang Korngolds bearbetning av musiken. Det ursprungliga librettot av Zell och Genée, med idén hämtad från den franska komiska operan Le Chateau Trompette, bearbetades samtidigt framgångsrikt av Ernst Marischka. I sin nya form hade operetten, med tenoren Richard Tauber i huvudrollen, en glansfull nypremiär år 1923 på Theater an der Wien. 

Liksom Die Fledermaus, Wienerblut och Der Zigeunerbaron tillhör Eine Nacht in Venedig den grupp av verk, komponerade av Johan Strauss d y mellan 1870 och 1899, som oavbrutet uppförs på musikteatrar runt om i världen.

 

© Edition Allegro Musik HB


 

Tillbaka till sidans början »

 

 

 

 

Operetten Fürstin Ninetta av Johann Strauss d y. Sverigepremiär i Berwaldhallen den 7 oktober 2007.

Annons Fürstin Ninetta, Berwaldhallen, Stockholm i oktober 2007.

Bilden till vänster: Theater an der Wien i Wien ungefär vid den tid då Fürstin Ninetta uppfördes där.

Alexander Girardi som Caramello i den första uppsättningen av Eine Nacht in Venedig med premiär på Theater an der Wien den 9 oktober 1883

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 30 september 2007

© Edition Allegro Musik HB