ALLEGRO

Edition Allegro Musik

Eva Magnusson   

ÅTER TILL

Meny Eva Magnusson

Första sidan

 

 

 

 

Artiklar 2005


Stående ovationer i Västerås Konserthus vid Jubileumskonsert till minne av kompositören Robert Stolz 125 år

Eva Magnusson, sopran, i Västerås Konserthus den 7 november 2005.Köerna till biljettkassorna i Västerås mycket förnämliga nya konserthus var osedvanligt långa måndagen den 7 november. Anledningen var en stor jubileumskonsert till minne av den världsberömde kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz, som föddes i Österrike för 125 år sedan. Från kompositörens mycket stora och evigt gröna musikskatt bjöds den entusiastiska publiken på klenoder från operett, sångspel och film samt några av hans mest älskade Wienerlieder.

Eva Magnusson, Jonas Grönberg, Helen Grönberg och Arosorkestern i Västerås Konserthus den 7 november 2005.

För musiken svarade den femtiohövdade och synnerligen välklingande symfoniorkestern i Västerås - Arosorkestern - under ledning av Helen Grönberg och med Christer Norrman som konsertmästare. Sångsolister i bästa form var sopranen Eva Magnusson, innehavare av The International Robert Stolz Society Diploma Of Honour, och tenoren Jonas Grönberg.  Historiska utblickar i ord, bild och ton med anknytning till Robert Stolz liv och verk presenterades av konsertkvällens ciceron Bo Magnusson. I konserthusets foajé kunde besökarna också ta del av en intressant utställning om kompositören.

Efter stående ovationer och repriserat extranummer kunde publiken ges det mycket uppskattade beskedet att Arosorkestern med sångsolister kommer att bjuda på en ny konsert med musik från operett, musikal och film i Västerås Konserthus den 13 november 2006.

Glädjande nog kan det konstateras att den för Sverige unika konserten har bidragit till att ge internationellt eko åt musiklivet i Västerås. Till sist skall nämnas att värdefullt stöd för konserten gavs av Västerås Kultur- och Fritidsnämnd, Västmanlandsmusiken, Trädgårdscenter Göran Lindqvist samt Österrikes Ambassad i Stockholm. (2005-11-09)

Konsertprogram (PDF) »

Musikexempel (mp3) »


Robert Stolz 125 år - Stor Jubileumskonsert i Västerås Konserthus

Professor Robert Stolz (1880-1975).Den österrikiske kompositören och dirigenten Robert Stolz (1880-1975) blev legend redan under sin livstid. När han gick ur tiden för trettio år sedan fick han en sista hyllning på lit de parade i Wiens Statsopera och staden Wien upplät en gravplats åt honom vid sidan av Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms och Johann Strauss d y. Men det märkligaste och så fascinerande med denna och alla andra hedersbetygelser som kom honom till del, det är att de förärades en kompositör inom den lättare musiken, en kompositör som under sin levnad förvisso inte skapade vare sig en symfoni eller en stor opera men väl en nästan oöverblickbar mängd operetter, sångspel, musikaler, film- och wienermusik.Konserthuset i Västerås.

Det Robert Stolz skrev, det gjorde han så bra och så genialt att det inte bara överlevde dagen, år och årtionden utan förblir evigt grönt. Hans gåva till medmänniskorna var och förblir tröst, hopp, ljus, livsglädje och framtidstro hämtade ur en aldrig sinande musikalisk källådra. Det är musikaliska pärlor från detta goda hjärta som den traditionsrika Arosorkestern bjuder på i en stor och för Sverige unik jubileumskonsert i Västerås nya konserthus måndagen den 7 november 2005 kl 19.30. Medverkande sångsolister är Eva Magnusson och Jonas Grönberg. Orkestern dirigeras av Helen Grönberg. Konsertmästare är Christer Norrman.

Eva Magnusson, sopran och Helen Grönberg, dirigent under repetition med Arosorkestern i Västerås Konserthus.

Biljetter à 100 kronor till konserten hos Västerås Turistbyrå 021-10 38 30, Sigma Information 021-18 51 50 och Biljett Direkt 077-170 70 70. Biljetter kan också köpas hos www.ticnet.se eller bokas genom EDITION ALLEGRO MUSIK med hjälp av länken här nedanför. Ungdomar till och med sexton år fri entré. (Sen rev 2005-11-01)

Mera information (PDF) »


Mera Bubblor i Champagnen

Ensemblen som de senaste fem åren glatt besökarna på fullsatta frilufts- och inomhusteatrar runt om i Östergötland, det vill säga Helena Eriksson, Eva Magnusson, Iwar Bergkwist, Linus Flogell, Otto Freudenthal (ackompanjatör) och landshövding Björn Eriksson, levererar söndagen den 4 september 2005 ett da capo på sommarens succéproduktion Bubblor i Champagnen. Tilldragelsen äger rum i Galleriet vid Reijmyre Glas- och Handelsby och starttiden är kl 17.00. Med föreställningen sätts också en festlig punkt för årets ÖstgötaDagar. Biljettpriset är 200 kronor och då ingår ett specialdekorerat champagneglas Perfect formgivet av Richard Julin. (2005-08-27)


Festliga avslutande Bubblor i Champagnen på anrika Vadstena Gamla Teater

I ett idylliskt Vadstena med strålande aftonsol över Vättern fick en förtjust publik torsdagen den 11 augusti vara med om finalen på fem års musikaliska lustspel i det östgötska sommarlandskapet. Platsen för avslutningen var stadens anrika och vackra gamla teater och lustspelet hade den i sammanhanget mycket väl passande titeln Bubblor i Champagnen.

Ensemblen som de senaste fem åren glatt besökarna på fullsatta frilufts- och inomhusteatrar i Östergötland är Helena Eriksson, Eva Magnusson, Iwar Bergkwist, Linus Flogell, Otto Freudethal (ackompanjatör) och landshövding Björn Eriksson.

Du som vill uppleva något av stämningen på Vadstena Gamla Teater den 11 augusti är varmt välkommen att klicka på bilderna här nedanför.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2005-08-12)


Eva Magnusson, Ralph Petruschka och Maria Sams.Eva Magnusson och Ralph Petruschka med svenskt konsertprogram i Bad Ischl

I närmare två hundra år har staden Bad Ischl i Salzkammergut varit en medelpunkt i österrikiskt sommarliv. Inte minst har många berömda kompositörer tillbringat långa och fruktbara perioder i den idylliska staden. Exempelvis tillkom här ett flertal av Franz Lehárs operetter och staden är sedan 40 år platsen för berömda operettfestspel.

I denna miljö, och i just den residenssalong där den österrikiske kejsaren Franz Joseph I för drygt 150 år sedan förlovade sig med den blivande kejsarinnan Elisabeth, bjöd sopranen Eva Magnusson och pianisten Ralph Petruschka den 18 juli 2005 på ett unikt och uppskattat program med svensk musik från sent 1700-tal och fram till nutid. Bland företrädda kompositörer kan nämnas Carl Jonas Love Almqvist, Carl Michael Bellman, Andreas Randel, Hugo Alfvén, Lille Bror Söderlundh, Evert Taube, Ulrik Neuman, Olle Adolphson, Sune Waldimir, Louis Lajtai och Jules Sylvain.

En alldeles speciell dimension fick konserten genom att pianisten Ralph Petruschka i rakt nedstigande led är en ättling till Franz Liszt. (2005-07-23)


Eva Magnusson till Bad Ischl i Österrike med svenskt konsertprogram

Eva Magnusson. Solist vid konsert med Karlbergs Musikkår den 24 april 2005.

Den 18 juli 2005 kl 19.00 ger sopranen Eva Magnusson konsert i det berömda Stadsmuseet i musikstaden Bad Ischl i Österrike. Stadsmuseet var på 1800-talet sommarhemvist för den österrikiska kejsarfamiljen. I den lokal där Eva Magnusson framträder förlovade sig år 1853 den österrikiske kejsaren Franz Joseph I med den blivande kejsarinnan Elisabeth.

Eva Magnusson är återkommande gäst i Bad Ischl. Senast i augusti 2004 uppträdde hon där i tre mycket uppskattade konserter, två av dem tillsammans med Karlbergs Musikkår. Efter önskemål från stadens kulturansvariga bjuder Eva Magnusson i sommar på ett strövtåg i svensk musik från Carl Michael Bellman till Jules Sylvain. Ackompanjatör på piano är Ralph Petruschka. (2005-06-15)

Till konsertinformation (PDF) »


Anne-Lie Kinnunen, Michael Schmidberger, Eva Magnusson och Samuel Skönberg på Solnadals Värdshus den 8 maj 2005.Opera, operett och musikal på Solnadals Värdshus

Söndagen den 8 maj kunde en förtjust publik på det anrika och vårfagra Solnadals Värdshus höra operettsopranerna Anne-Lie Kinnunen och Eva Magnusson samt basvirtuosen Michael Schmidberger i ett generöst program med evigt gröna melodier från opera, operett, musikal och film. Till detta några vackra svenska vår- och sommarsånger. För utsökt ackompanjemang på piano svarade Samuel Skönberg. (2005-05-10)


Angenäm Vårkonsert i fullsatt Rikssal på Karlbergs Slott

Söndagen den 24 april 2005 bjöd Karlbergs FBU-musikkår i strålande väderEva Magnusson och Karlbergs FBU-musikkår i Rikssalen på Karlbergs Slott söndagen den 24 april 2005. in till festlig vårkonsert på det anrika Karlbergs Slott i Stockholm. I den praktfulla Rikssalen undfägnades en fulltalig och entusiastisk publik av musikkåren och sångsolisten Eva Magnusson  med svensk festmusik, praktfulla marscher och vackra  melodier från operettens, musikalens och filmens värld, allt under habil ledning av dirigenten Heléne Andersson.

Bland många mycket väl framförda och av publiken uppskattade stycken blev konsertens riktiga applådknipare Victor Herberts Art Is Calling For Me med undertiteln I Want To Be A Prima Donna från operetten The Enchantress (1911) och med Eva Magnusson i magnifik hattkreation.

Publikens uppskattning av konserten resulterade i två extranummer - först den för årstiden passande Tulpaner från Amsterdam och så slutligen marschen Under blågul fana. (2005-04-26)

Till konsertprogram (PDF) »


Tillbaka till sidans början »

   

  

  

  

   

Einzi och Robert Stolz.

Professor Robert Stolz med fru Einzi.


Bilderna till vänster:

Eva Magnusson, Jonas Grönberg och Helen Grönberg samt Arosorkestern i Västerås Konserthus den 7 november 2005.


Annons VLT den 4 november 2005.

Klicka på bilden ovan för att komma till PDF-fil.


Bilden ovan till vänster:

Professor Robert Stolz.

Bilden i mitten till vänster:

Västerås Konserthus.

Bilden nedan till vänster:

Eva Magnusson, sopran och Helen Grönberg, dirigent under repetition med Arosorkestern i Västerås Konserthus.Från vänster: Linus Flogell, Otto Freudenthal, Eva Magnusson, Björn Eriksson, Iwar Bergkwist och Helena Eriksson på Vadstena Gamla Teater i det musikaliska lustspelet Bubblor i Champagnen.


Från vänster: Linus Flogell, Otto Freudenthal, Eva Magnusson, Björn Eriksson, Iwar Bergkwist och Helena Eriksson.

Från vänster: Linus Flogell, Otto Freudenthal, Eva Magnusson, Björn Eriksson, Iwar Bergkwist och Helena Eriksson på Vadstena Gamla Teater i det avslutande applådtacket efter sista föreställningen av Bubblor i Champagnen.


Bilden till vänster: Eva Magnusson och Ralph Petruschka tillsammans med värdinnan Maria Sams efter konserten Musik aus Schweden den 18 juli 2005 i Bad Ischl.


Informationsblad konsert Eva Magnusson i Bad Ischl, Österrike den 18 juli 2005.

Bildlänk till information om konsert (PDF) med Eva Magnusson i Bad Ischl den 18 juli 2005.

Foto: Åke Hägglund.

Programblad, sidan 1, konsert Solnadals Värdshus den 8 maj 2005. Klicka för större format (PDF).
Program Vårkonsert Karlbergs FBU-musikkår och Eva Magnusson den 24 april 2005.

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 13 juli 2007

© Edition Allegro Musik HB