ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

April 2007


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2007-04-04

My Fair Lady på GöteborgsOperan

2007-04-14

Festkonsert Sveriges Radio, Studio 2 - UTSÅLD!

2007-04-23

Glansfull operett-, musikal- och filmmusikkonsert i Sveriges Radios Studio 2

2007-04-27

Dirigenten Nils-Åke Nilsson gäst i Plats På Scen!

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


My Fair Lady på GöteborgsOperan

År 1956 skapade det, i alla fall inledningsvis, ganska omaka paret Frederick Loewe (1901-1988) och Alan Jay Lerner (1918-1986) en av de största succéerna i  musikalhistorien - My Fair Lady. Samarbetet började år 1938 och blev efterhand alltmer framgångsrikt. Brigadoon (1947) spelades till exempel 581 föreställningar i första uppsättningen på Ziegfeld Theatre i New York. Men My Fair Lady blev alltså höjdpunkten i deras samarbete och i premiäruppsättningen spelades den hela 2717 gånger. Efter My Fair Lady skapade Loewe och Lerner ytterligare några musikaler. Den sista var Gigi år 1973.

Med glädje kan noteras att GöteborgsOperan kommer att spela My Fair Lady från och med den 13 oktober 2007 och ända fram till mitten av mars 2008. Heder åt GöteborgsOperan som i motsats till många andra svenska teaterhus inte räds att blanda opera med musikal och operett.

I radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 6 april ingår musik från den ovan nämnda musikalen Gigi i en uppsättning på Lyric Theatre i London, för övrigt den uppsättning som vann Loewes och Lerners allra största gillande. Programtiden för Plats På Scen! är 12.00 till 13.00. Programmet går i repris söndagen den 8 april kl 15.00. Kanalen är Radio Viking på 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se. Plats På Scen! sänds också över Kustradion 105 MHz på spanska Solkusten. Programtider: Tisdagar kl 21.00 och söndagar kl 11.00. Internet: www.kustradion.nu. (2007-04-05)

Till musikförteckning Plats På Scen den 6 april 2007 »


Festkonsert Sveriges Radio, Studio 2 - UTSÅLD!

Vid en stor FESTKONSERT söndagen den 22 april 2007 i Sveriges Radios Studio 2 bjuder Arosorkestern - symfoniorkestern i Västerås - på ett stort fång evigt gröna melodier från operett, musikal och film. Dirigent: Helen Grönberg. Sångsolister är bland andra Karin Pagmar, vårt lands främsta uttolkerska av Zarah Leanders musik, och den charmerande operett- och musikalsopranen Eva Magnusson.

Arosorkestern under ledning av Helen Grönberg vid konsert i Västerås Konserthus den 13 november 2006. Sångsolister (från vänster): Eva Magnusson, Jonas Grönberg och Karin Pagmar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyvärr måste vi meddela Dig som ännu inte har köpt biljett att konserten är utsåld. På grund av den stora efterfrågan på biljetter kan konserten komma att repriseras vid senare tillfälle. Detta meddelas i så fall på bland annat denna plats. (2007-04-14)


Glansfull operett-, musikal- och filmmusikkonsert i Sveriges Radios Studio 2

Sångsolister och dirigent, från vänster: Karin Pagmar, Peter Tornborg, Eva Magnusson och Helen Grönberg. Längst till vänster: Konsertmästare Christer Norrman.

En fulltalig och entusiastisk publik i Sveriges Radios Studio 2 i Radiohuset i Stockholm fick söndagen den 22 april avnjuta något för våra breddgrader så ovanligt som operett-, musikal- och filmmusik framförd på det sätt som kompositörerna avsåg när musiken en gång skrevs, det vill säga med sångsolister ackompanjerade av stor symfoniorkester.

Det var den femtiohövdade symfoniorkestern i Västerås - Arosorkestern - under ledning av Helen Grönberg, och med Christer Norrman som konsertmästare, som gästade Stockholm och tillsammans med de charmerande och skönsjungande solisterna Eva Magnusson, Karin Pagmar och Peter Tornborg på ett alldeles utsökt sätt undfägnade publiken med idel rariteter från den stora och härliga operett-, musikal- och filmmusikskatten. De många bravoropen och långa applåderna var förvisso mycket välförtjänta!

Den förtjusta publiken kunde också glädjas åt att få vara med om ett uruppförande med stor orkester av nyskriven svensk operett. Det är den välkände kompositören, orkesterledaren och estradören Sven Idar som nyligen har skapat musiken till en operett med titeln Paljettprinsessan. I operetten ingår en mycket vacker duett - Är du inte säker på din känsla - som på ett betagande sätt framfördes av Eva Magnusson och Peter Tornborg. Den senare är för övrigt också sångens textförfattare.

En särskild eloge går till Svensk-Österrikiska Föreningen i Stockholm som stod som arrangör av konserten.

Till följd av den stora efterfrågan på biljetter blev tyvärr många utan möjlighet att uppleva konserten. Den kan därför komma att repriseras vid senare tillfälle. Detta meddelas i så fall bland annat på denna plats.

Varmt tack till alla er som kom till konserten!

(2007-04-23)


Dirigenten Nils-Åke Nilsson gäst i Plats På Scen!

Radioprogrammet Plats På Scen! gästas fredagen den 27 april av Nils-Åke Nilsson, dirigent, kapellmästare och nestor inom den svenska blåsmusiken.

Programtiden är 12.00 till 13.00. Programmet går i repris söndagen den 29 april kl 15.00. Kanalen är Radio Viking på frekvensen 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.mine.nu. Plats På Scen! sänds också över Kustradion 105 MHz på spanska Solkusten. Programtider: Tisdagar kl 21.00 och söndagar kl 11.00. Internet: www.kustradion.nu. (2007-04-27)

Till musikförteckning Plats På Scen Special Blåsmusik! den 27 april 2007 »


 

 

 

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

Tillbaka till sidans början »

     

      

      

 

 

Julie Andrews och Rex Harrison i första uppsättningen av My Fair Lady på Mark Hellinger Theatre i New York.

Julie Andrews och Rex Harrison i första uppsättningen av My Fair Lady år 1956 på Mark Hellinger Theatre i New York.

Gigi. Musik: Frederick Loewe. Text: Allan Jay Lerner. Del av skivkonvolut, uppsättning Lyric Theatre, London år 1985.
Arosorkestern, Helen Grönberg dirigent och Eva Magnusson sångsolist vid repetition inför konsert hos Sveriges Radio, Studio 2 den 22 april 2007.
Eva Magnusson sångsolist och Helen Grönberg dirigent vid konsert med Arosorkestern hos Sveriges Radio, Studio 2 den 22 april 2007.

Från vänster: Karin Pagmar, Peter Tornborg, Eva Magnusson och Helen Grönberg vid konsert hos Sveriges Radio, Studio 2 den 22 april 2007.

Välkommen att klicka på affischen (PDF) och bilderna här ovan för större format.


Musikexempel: Karin Pagmar - Eva Magnusson, Barcarole, Hoffmans äventyr (mp3) »


Nils-Åke Nilsson.

Nils-Åke Nilsson.

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 29 december 2007

© Edition Allegro Musik HB