ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

Augusti 2005


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2005-08-08

Mera sommaroperett i Wien

2005-08-09

Ny Franz Lehár-biografi

2005-08-12

Festliga avslutande Bubblor i Champagnen på anrika Vadstena Gamla Teater

2005-08-12

Musikprogrammet Plats På Scen! åter efter sommaruppehållet

2005-08-17

Robert Stolz hedras med fem galaföreställningar på Volksoper i Wien

2005-08-17

Om Edition Allegro Musik HB

2005-08-23

Plats På Scen Special Blåsmusik!

2005-08-25

Cole Porter's succémusikal Kiss Me Kate på Göteborgsoperan

2005-08-27

Wienerkonsert på Hasselbacken

2005-08-27

Mera Bubblor i Champagnen

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Mera sommaroperett i Wien

Det är inte bara på Theater an der Wien (se vidare här) som det spelas sommaroperett i Wien. Med början förra året genomförs nu också operett-festspel i Wiens berömda Prater. Sommarens produktion är Emmerich Kálmáns mest framgångsrika operett Die Csárdásfürstin och den spelas varje torsdag, fredag och lördag till och med den 27 augusti. Medverkande är bland andra operettveteranerna KS Ulrike Steinsky och Kurt Liederer. Wiener Johann Strauss Capelle spelar under ledning av Gerhard Lagrange. Den övre länken här nedanför leder till mera information.

På Theater Akzent uppförs till och med den 13 augusti en glad operettrevy med titeln Hereinspaziert. Revyn innehåller musik, sång och dans från en rad operetter av Johann Strauss d y, Franz Lehár, Robert Stolz, Emmerich Kálmán och Carl Michael Ziehrer. Produktionens särskilda beskyddare är Clarissa Henry och Hans Stolz som båda tillhör familjen Stolz. (2005-08-08)


Ny Franz Lehár-biografi

Med anledning av att det i år är 100 år sedan uruppförandet av Franz Lehárs operett Die lustige Witwe - Den glada änkan - har en ny och mycket bra  Lehár-biografi utkommit. Biografins titel är Franz Lehár - Die lustige Witwe, Der Ernst der leichten Muse. Författare är Anton Mayer. Han har naturligt nog placerat den hundraårsjubilerande operetten i centrum men därifrån gjort ett stort antal mycket intressanta utflykter i de miljöer där Lehár levde och verkade under sitt liv. Biografin är utgiven av Edition Steinbauer i Wien.

Vi hjälper mycket gärna till att skaffa fram biografin. Utförliga kontaktuppgifter finns här. (2005-08-09)


Festliga avslutande Bubblor i Champagnen på anrika Vadstena Gamla Teater

I ett idylliskt Vadstena med strålande aftonsol över Vättern fick en förtjust publik torsdagen den 11 augusti vara med om finalen på fem års musikaliska lustspel i det östgötska sommarlandskapet. Platsen för avslutningen var stadens anrika och vackra gamla teater och lustspelet hade den i sammanhanget mycket väl passande titeln Bubblor i Champagnen.

Ensemblen som de senaste fem åren glatt besökarna på fullsatta frilufts- och inomhusteatrar i Östergötland är Helena Eriksson, Eva Magnusson, Iwar Bergkwist, Linus Flogell, Otto Freudethal (ackompanjatör) och landshövding Björn Eriksson.

Du som vill uppleva något av stämningen på Vadstena Gamla Teater den 11 augusti är varmt välkommen att klicka på bilderna här nedanför.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2005-08-12)


Musikprogrammet Plats På Scen! åter efter sommaruppehållet

Fredagen den 19 augusti är programserien Plats På Scen! tillbaka i etern efter sommaruppehållet. Programmen, vars innehåll är musik och skildringar från operettens, musikalens och filmens värld, sänds som vanligt över Radio Viking på 101,4 MHz. Stationen kan höras i Stockholm med omgivningar. Utan geografiska begränsningar går det också utmärkt att lyssna via Internet. Adressen är då www.radioviking.mine.nu. Programtiden för Plats På Scen! är fredagar kl 12.00 – 13.00 med repris söndagar kl 15.00 – 16.00. Programvärd är Bo Magnusson. Musikönskningar tas mycket gärna emot under adress Plats På Scen!, Radio Viking, 178 30 Ekerö eller per e-post radio.viking@comhem.se.

Länken här nedanför till höger leder till en förteckning över alla program i serien (hittills 95 stycken) samt utförliga uppgifter om musiken i varje program. (2005-08-12)

Till musikförteckningar Plats På Scen! »


Robert Stolz hedras med fem galaföreställningar på Volksoper i Wien

Professor Robert Stolz (1880-1975).För 125 år sedan, närmare bestämt den 25 augusti 1880, föddes kompositören och dirigenten professor Robert Stolz. Under nästan ett helt sekel, han gick bort i juni 1975, var Stolz en av de allra främsta och mest ansedda företrädarna för den lättare klassiska musiken på konsertestrader, inom teater, film, radio och TV och i studior hos världens ledande grammofonbolag. Som skapare av musik till bland annat ett femtiotal operetter, sångspel och musikaler, hundra filmer och närmare ett tusental fristående musikstycken, varav åtskilliga numera räknas till folkmusikgodset, var Stolz en av alla tiders mest produktiva kompositörer.

Även om hans musik är universell förblev Wien medelpunkten i Stolz liv. Men Stolz var och är alltfort också i hög grad en folkkär medelpunkt i Wien och hos wienarna. Det var här som han 1899, vid ett möte med Johann Strauss d y på dåvarande Hofoper, numera Staatsoper, fattade det avgörande beslutet att ägna sitt liv åt den lättare klassiska musik som, medvetet eller omedvetet, har blivit en angenäm och hjälpande beståndsdel i många människors liv världen över.

Den 125-åriga födelsedagen högtidlighålls under året med ett stort antal konserter och andra evenemang. I just hemstaden Wien sker det bland annat genom fem galaföreställningar på Volksoper den 7, 10, 17, 22 och 27 september. Föreställningarnas titel är Ich hab mich tausendmal verliebt. Bland medverkande sångsolister finns Martina Dorak, Regula Rosin, Sebastian Reinthaller, Zándor Németh och Adolf Dallapozza. Gäst är den berömda sopranen Renate Holm. Alfred Eschwé dirigerar och moderator är Christoph Wagner-Trenkwitz. (2005-08-17)


Om Edition Allegro Musik HB

Via länken OM EDITION ALLEGRO MUSIK på huvudmenyn i navigerings-kolumnen till vänster når Du information om Edition Allegro Musik HB. Välkommen att titta in på sidan som nyligen har kompletterats med en rad uppgifter bland annat för att göra kontakterna med oss så enkla som möjligt. (2005-08-17)


Plats På Scen Special Blåsmusik!

I Radio Vikings programserie Plats På Scen! sänds fredagen den 26 augusti kl 12.00 - 13.00 den första av höstens fyra specialupplagor med blåsmusik. Tillsammans med ordinarie programvärden Bo Magnusson finns då blåsmusikkännarna Lars C. Stolt och Kjell Sandberg i studion. Följande specialupplagor sänds 30 september, 28 oktober och 25 november. Kanalen är 101,4 MHz och den hörs i Stockholm med omgivningar. Utan geografiska begränsningar går det också utmärkt att lyssna via Internet. Bildlänken här till höger leder dit.

Via länken här nedanför går det att nå förteckningar över den musik som spelas i Plats På Scen! inklusive specialupplagorna. (2005-08-23)

Till musikförteckningar Plats På Scen! »


Cole Porters succémusikal Kiss Me, Kate på GöteborgsOperan

Cole Porter och Bella Spewack.När det år 1948 blev känt att Cole Porter var i färd med att komponera en ny musikal baserad på William Shakespeares pjäs Så tuktas en argbigga som underlag, var det få som anade att det skulle bli ett av musikalhistoriens riktiga mästerverk och Porters största framgång.

Efter en obetydlig inledning år 1916 med See America First, som spelades femton föreställningar, hade Porter hunnit lägga nitton musikaler bakom sig när han 1948 tog itu med det som skulle bli Kiss Me, Kate. Många av dessa hade varit stora publikframgångar med serier på 300 - 600 föreställningar. Som exempel kan nämnas Anything Goes år 1934 med 420 föreställningar och Let's Face It år 1941 med 547. Under 1940-talet hårdnade konkurrensen på musikalområdet. Richard Rodgers och Oscar Hammerstein II fann år 1943 med Oklahoma! ett nytt framgångsrecept där musik och handling var väl integrerade. Irving Berlins Annie Get Your Gun från 1946 med 1147 föreställningar i första uppsättningen är ett annat exempel på den ökande konkurrensen. Den senare musikalen producerades för övrigt av Rodgers och Hammerstein II. Porter hade svårigheter att hävda sig i konkurrensen och 1946 råkade han också ut för ett stort misslyckande med Around The World In Eighty Days som fick läggas ner efter 75 föreställningar.

Det var alltså få, inte ens Porter själv hörde till dessa, som trodde på succé när kompositören, tillsammans med dialogförfattarna Samuel och Bella Spewack, tog itu med att göra The Taming Of The Shrew till musikal. Porters bästa musikal och stor succé blev det emellertid. Efter premiären den 30 december 1948 på New Century Theatre i New York spelades den 1077 föreställningar i den första uppsättningen. Kiss Me, Kate finns sedan dess ständigt i repertoaren hos musikteatrar världen över.

Det gör den också, glädjande nog, på GöteborgsOperan från och med premiärföreställningen den 22 oktober 2005 kl 18.00 och fram till den 26 februari 2006. Bland rollinnehavarna finns Johan Rabaeus, Ulricha Johnson, Lars Bethke, Sara Jangfeldt och Hans Josefsson. (2005-08-25)


Wienerkonsert på Hasselbacken

Musik av bröderna Strauss, Josef Lanner och Philipp Fahrbach blir det söndagen den 25 september kl 15.00 när Johan Anderssons Wienerkvartett bjuder på Wienerkonsert i den vackra Hazeliussalen på restaurang Hasselbacken, Djurgården i Stockholm. Entré 140 kr. Biljetter bokas genom Leif Johannisson på telefon 08-94 75 72 eller per e-post. För den som önskar går det bra att från kl 13.00 inta brunch i Hasselbackens restaurang. Bordsbeställning på telefon 08-517 343 07. (2005-08-27)


Mera Bubblor i Champagnen

Ensemblen som de senaste fem åren glatt besökarna på fullsatta frilufts- och inomhusteatrar runt om i Östergötland, det vill säga Helena Eriksson, Eva Magnusson, Iwar Bergkwist, Linus Flogell, Otto Freudenthal (ackompanjatör) och landshövding Björn Eriksson, levererar söndagen den 4 september 2005 ett da capo på sommarens succéproduktion Bubblor i Champagnen. Tilldragelsen äger rum i Galleriet vid Reijmyre Glas- och Handelsby och starttiden är kl 17.00. Med föreställningen sätts också en festlig punkt för årets ÖstgötaDagar. Biljettpriset är 200 kronor och då ingår ett specialdekorerat champagneglas Perfect formgivet av Richard Julin. (2005-08-27)

Bilder från Bubblor i Champagnen »


    

Tillbaka till sidans början »

    

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

 

     

      

      

 

 

Ks Ulrike Steinsky och Alexandru Badea.

KS Ulrike Steinsky som Sylva Varescu och Alexandru Badea som Edwin Ronald i Csárdásfurstinnan.

Biografi av Anton Mayer om Franz Lehár. Titel: Franz Lehár - Die lustige Witwe - Der Ernst der leichten Muse. Förlag: Edition Steinbauer.

Från vänster: Linus Flogell, Otto Freudenthal, Eva Magnusson, Björn Eriksson, Iwar Bergkwist och Helena Eriksson.

Från vänster: Linus Flogell, Otto Freudenthal, Eva Magnusson, Björn Eriksson, Iwar Bergkwist och Helena Eriksson på Vadstena Gamla Teater i det avslutande applådtacket efter sista föreställningen av Bubblor i Champagnen.

 

 

 

 

Bildlänk till Radio Viking.

Sebastian Reinthaller, Martina Dorak och Sebastian Holecek. Bild: Volksoper Wien.

Sebastian Reinthaller, Martina Dorak och Sebastian Holecek i galaföreställningen Ich hab mich tausendmal verliebt på Volksoper i Wien.

Bild: Volksoper, Wien.


Bilden till vänster: Cole Porter tillsammans med Bella Spewack, den ena av dialogförfattarna i Kiss Me, Kate.


 

Restaurang Hasselbackens uteservering under 1800-talets senare del.

Restaurang Hasselbackens uteservering under 1800-talets senare del.

 


Från vänster: Linus Flogell, Otto Freudenthal, Eva Magnusson, Björn Eriksson, Iwar Bergkwist och Helena Eriksson på Vadstena Gamla Teater i det musikaliska lustspelet Bubblor i Champagnen.


 

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 23 augusti 2006

© Edition Allegro Musik HB