ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter 

Juli 2005


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2005-07-02

Wien sjunger och ler på Hallwylska Palatset

2005-07-04

Bubblor i Champagnen - sommaroperett i östgötamiljö

2005-07-04

Placido Domingo dirigerar Lehárs Greven av Luxemburg

2005-07-23

Eva Magnusson och Ralph Petruschka med svenskt konsertprogram i Bad Ischl

2005-07-25

Operettsuccéer i Baden bei Wien

2005-07-30

Fulltalig premiärpublik serverades väldoftande Bubblor i Champagnen på Linköpings Slott

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Wien sjunger och ler på Hallwylska Palatset

På Hallwylska Palatsets gård bjuder Stockholms Operettensemble mellan den 1 juli och 7 augusti på en färgsprakande musikalisk sommarkavalkad som i år har fått titeln Wien sjunger och ler. En stor ensemble serverar angenäm operett, musikal och wienermusik med inslag av dans, allt i regi av Anne-Lie Kinnunen.

Föreställningar ges onsdagar - lördagar kl 19.00 samt söndagar kl 16.00. Hallwylska Palatsets adress är Hamngatan 4 i Stockholm.

Biljetter: Stockholm Tourist Center, Sverigehuset, Hamngatan 27, telefon 08-508 28 508 och hos BiljettDirekt Ticknet, BoxOffice, Norrmalmstorg, telefon 0771 70 70 70. Dessutom vid entrén till Hallwylska Palatset från kl 18.00 (söndagar  15.00). Information och gruppbokningar 08-628 61 11. (2005-07-02)


Bubblor i Champagnen - sommaroperett i östgötamiljö

Eva Magnusson, Linus Flogell, Iwar Bergkwist, Fritiof Bergkwist, Björn Eriksson, Otto Freudenthal och Helena Eriksson.Precis som de senaste fyra åren förgylls det östgötska sommarlandskapet vid tiden kring månadsskiftet juli - augusti av en sprudlande musikalisk kavalkad med den lockande titeln Bubblor i Champagnen.

Efter en succékonsert på Bokö i Gryts skärgård nyligen, och anförda av landshövding Björn Eriksson, levererar Helena Eriksson, Eva Magnusson, Iwar Bergkwist och Linus Flogell ett stort knippe härliga melodier från opera, operett och musikal. För ackompanjemanget på piano svarar Otto Freudenthal.

(2005-07-04)


Placido Domingo dirigerar Lehárs Greven av Luxemburg

Theater an der Wien.

Inom ramen för festspelen KlangBogen Wien 2005 i Wien spelas i sommar Der Graf von Luxemburg med musik av Franz Lehár på den legendariska Theater an der Wien, den teater där ett flertal av de allra mest kända verken inom konstriktningen operett har sett dagens ljus.

På Theater an der Wien spelas Der Graf von Luxemburg 16, 19, 22, 27 och 30 juli samt 2 och 6 augusti. Den 30 juli och den 2 augusti dirigeras föreställningarna av Placido Domingo. Övriga föreställningar dirigeras av Alfred Eschwé. Spelar gör den österrikiska radions symfoniorkester.

(2005-07-04)


Eva Magnusson, Ralph Petruschka och Maria Sams.Eva Magnusson och Ralph Petruschka med svenskt konsertprogram i Bad Ischl

I närmare två hundra år har staden Bad Ischl i Salzkammergut varit en medelpunkt i österrikiskt sommarliv. Inte minst har många berömda kompositörer tillbringat långa och fruktbara perioder i den idylliska staden. Exempelvis tillkom här ett flertal av Franz Lehárs operetter och staden är sedan 40 år platsen för berömda operettfestspel.

I denna miljö, och i just den residenssalong där den österrikiske kejsaren Franz Joseph I för drygt 150 år sedan förlovade sig med den blivande kejsarinnan Elisabeth, bjöd sopranen Eva Magnusson och pianisten Ralph Petruschka den 18 juli 2005 på ett unikt och uppskattat program med svensk musik från sent 1700-tal och fram till nutid. Bland företrädda kompositörer kan nämnas Carl Jonas Love Almqvist, Carl Michael Bellman, Andreas Randel, Hugo Alfvén, Lille Bror Söderlundh, Evert Taube, Ulrik Neuman, Olle Adolphson, Sune Waldimir, Louis Lajtai och Jules Sylvain.

En alldeles speciell dimension fick konserten genom att pianisten Ralph Petruschka i rakt nedstigande led är en ättling till Franz Liszt. (2005-07-23)


Peter Minich och Katja Reichert i Frühjahrsparade. Musik: Robert Stolz. Foto: Klinger & Husar, Wien.

Operettsuccéer i Baden bei Wien

Musikteatern, och då inte minst dess lättare musa operetten,  har under senare år alltmer fått lida under oket av självcentrerade och obildade regissörer. En del teatrar har stått emot hotet från den här sortens iscensättare och andra är glädjande nog i färd med att kasta av sig oket.

En teater där nämnda regissörstyp aldrig har lyckats ta sig in är Stadttheater i Baden bei Wien med tillhörande Sommerarena. Så har också de konstnärliga och publika resultaten blomstrat. I en recension den 4 juli 2005 med rubriken Räddningen för en genre lovordar Wien-tidningen Kurier sommarens inledande nyuppsättning av operetten Frühjahrsparade i Baden. Musik: Robert Stolz. Text: Ernst Marischka och Hugo Wiener. Kurier skriver: Vad som tycks vara omöjligt i Wien fungerar perfekt i Baden. Här spelas helt enkelt god klassisk operett. Regissören Robert Herzl har elegant och säkert iscensatt berättelsen om kärlek och musik under monarkitiden. Mycket förnuftig är också scenerilösningen av Frieder Klein. Därtill har Baden en gedigen orkester och passande sångare. Mycket lyckat!

På Sommerarena i Baden uppförs i sommar, utöver Frühjahrsparade, rariteten Hochzeitsnacht im Paradies av Friedrich Schröder och Franz Lehárs Der Zarewitsch. Operetterna spelas växelvis till och med den 4 september. Spelplanen kan nås via länken här nedanför till höger.

Du som i sommar har vägarna förbi Wien med omgivningar rekommenderas varmt att uppleva någon eller några av operetterna i Baden. (2005-07-25)

Till spelplan Sommerarena 2005 (PDF) »

Till Stadttheater Baden bei Wien »


Fulltalig premiärpublik serverades väldoftande Bubblor i Champagnen på Linköpings SlottLinus Flogell, Björn Eriksson, Iwar Bergkwist, Helena Eriksson och Eva Magnusson.

Fredagen den 29 juli 2005, och med imponerande förhandsbevakning i press-, radio och TV, lösgjorde landshövding Björn Eriksson korken från en champagneflaska vars lätta, luftiga och väldoftande musikaliska och teatraliska bubblor bildar sprudlande final i den serie av angenäma musikteaterproduktioner som de senaste fem åren förgyllt det östgötska sommarlandskapet. Mottagare av bubblorna var en fulltalig och entusiastisk publik på Borggården till Linköpings Slott, för kvällen inramat av vackert och behagligt högsommarväder.

I en imposant talroll som Birger Jarl omger sig Björn Eriksson i lustspelet med idel goda sångare. Helena Eriksson, uppskattad initiativtagare till de populära sommarproduktionerna, har i år iklätt sig rollen som Den Heliga Birgitta. Ellen Key spelas av den omtyckta operettveteranen Eva Magnusson. I Verner von Heidenstams skepnad svarar Linus Flogell, baryton och studerande vid Linus Flogell, Eva Magnusson och Björn Eriksson.Operahögskolan i Stockholm, för manlig skönsång. Den fyndiga dialogen, de kvicka sångtexterna och den finurliga regin har Iwar Bergkwist från GöteborgsOperan som upphovsman. Som Elsa Brändström står Bergkwist också för produktionens tenorala sånginslag. Allt framförs till följsamt och vackert ackompanjemang av pianisten och kompositören Otto Freudenthal.

Bubblor i Champagnen spelas runt om i Östergötland till och med den 11 augusti 2005. Den övre länken här nedanför leder till utförligare information och möjlighet att beställa biljetter. Föreställningens program är tillgängligt via den nedre länken. (2005-07-30)

Till program (PDF) »


 

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

 Tillbaka till sidans början »

     

      

Hallwylska Palatset.

Hallwylska Palatset i Stockholm.

 

Bilden till vänster: Eva Magnusson och Ralph Petruschka tillsammans med värdinnan Maria Sams efter konserten Musik aus Schweden den 18 juli 2005 i Bad Ischl.


 


Bilden till vänster: KS Peter Minich som Kaiser Franz Joseph I och Katja Reichert som Marika i Früh-jahrsparade på Sommerarena i Baden bei Wien.

Foto: Klinger & Husar OEG, Wien.


 

Helena Eriksson och Eva Magnusson.

Helena Eriksson, sopran och uppskattad initiativtagare till de musikaliska sommarproduktionerna i Östergötland,

på bilden tillsammans med

Eva Magnusson, omtyckt sopran med operett, musikal och wienermusik som specialitéer.


Från vänster i övre bilden: Linus Flogell, Björn Eriksson, Iwar Bergkwist, Helena Eriksson och Eva Magnusson.

Från vänster i nedre bilden: Linus Flogell, Eva Magnusson och Björn Eriksson.


 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 22 oktober 2005

© Edition Allegro Musik HB