ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

Juni 2006


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2006-06-02

Sommarteatern i operettmetropolen Baden bei Wien firar 100-årsjubileum med tre uppsättningar

2006-06-07

Stor publiksuccé vid Nationaldagskonsert i Västerås Konserthus

2006-06-14

Sommaroperett i Wien

2006-06-21

Offenbach-operett i Bregenz

2006-06-28

Musikalisk komedi i Södertälje

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Sommarteatern i operettmetropolen Baden bei Wien                firar 100-årsjubileum med tre uppsättningar

Ensemblen vid den utomordentligt vackra sommarteatern - Sommerarena - i kurstaden Baden bei Wien  fortsätter sin tradition att  bjuda på operetter som både i antal och konstnärlig nivå gör den till konstriktningens kanskeSommerarena Baden bei Wien. Foto: Bo Magnusson. främsta företrädare i Europa. Ensemblen leds med van och varlig hand av professor Robert Herzl som (och givetvis utan excesser à la nutidens intellektuellt deformerade moderegissörer) varje år skapar ett antal operettklenoder som till både form och innehåll lever upp till vad upphovsmännen  en gång avsåg att skildra med sin musik och sin text.

Sommarteatern i Baden bei Wien invigdes 1906 och med anledning av 100-årsjubileet spelas nu sommar hela tre operetter. Dessa är:

Der Bettelstudent. Musik: Carl Millöcker. Premiär den 24 juni.

Clivia. Musik: Nico Dostal. Premiär den 8 juli.

Die Zirkusprinzessin. Musik: Emmerich Kálmán. Premiär den 15 juli.

Rollgestalter i Clivia på Sommerarena i Baden bei Wien 2006. Foto: Christian Husar.Operetterna spelas växelvis till och med den 3 september.

För att ytterligare uppmärksamma den 100-årsjubilerande teatern visas också under första halvan av juni en lång rad av tidigare års operettproduktioner på en stor bildskärm i den intagande kurparken i Baden bei Wien, där för övrigt också sommarteatern har sin plats.

Ett teaterbesök i Baden bei Wien kan varmt rekommenderas. Enklaste sättet att ta sig dit, om man befinner sig i Wien, är att ta en spårvagn från Operan. Några musikaliska smakprov från operetterna i Baden serveras fredagen den 2 juni kl 12.00 och söndagen den 4 juni kl 15.00 i radioprogrammet Plats På Scen!. Kanal: Radio Viking på 101,4 MHz. (2006-06-02)


Stor publiksuccé vid Nationaldagskonsert i Västerås Konserthus

Eva Magnusson, sångsolist, omgiven av medlemmar i Arosorkestern vid konsert i Västerås Konserthus den 6 juni 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I samband med firandet av Sveriges Nationaldag tisdagen den 6 juni 2006 bjöd symfoniorkestern i Västerås - Arosorkestern - under ledning av Helen Grönberg på en riktig musikalisk högtidsstund för en entusiastisk och rörd publik i ett till nästan sista plats fyllt Västerås Konserthus. Blandat med svenska stamsånger, där publiken bidrog med sina röster på ett sätt som det sällan är förunnat att få höra, undfägnade orkestern med en rad vackra svenska instrumentalverk. En av höjdpunkterna bland dessa var när orkestern med Eva Lindqvist som solist på saxofon framförde Land du välsignade.

Genom stort tillmötesgående från Mats Olsson, en av Sveriges främsta arrangörer genom tiderna, hade orkestern fått den unika möjligheten och stora glädjen att ackompanjera konsertens sångsolist Eva Magnusson i en alldeles utsökt version av Evert Taubes vackra Kom i min famn, ett framförande som i sin skönhet djupt berörde publiken. En annan höjdpunkt i konserten var när Harry Sernklef som solist på klarinett tillsammans med Eva Magnusson och orkestern framförde Kristallen den fina.

Kvällens konsertmästare var Christer Norrman och högtidstalet hölls av ordföranden i Kultur- och Fritidsnämden i Västerås, Marita Öberg Molin.

(2006-06-07)


Sommaroperett i Wien

Schlosstheater Schönbrunn i Wien.Även om sommaroperetterna i Österrike främst spelas på scener utanför Wien så går det sommartid att hitta guldkorn också i denna vackra stad. Ett sådant är den utsökta uppsättning av Wiener Blut som spelas på Slottsteatern vid Schönbrunn, kejsarinnan Maria Theresias sommarresidens i utkanten av Wien. Teatern invigdes 1747 och den användes bland annat flitigt under den berömda Wienkongressens dagar 1814-1815. Och det är just vi denna tid som handlingen i Wiener Blut utspelar sig. Operettens musik är av Johann Strauss d y och premiäråret var 1899.

På Schlosstheater Schönbrunn har Wiener Blut premiär den 14 juli och den spelas sedan till och med den 27 augusti. För den musikaliska ledningen svarar Herbert Mogg, en av nutidens främsta företrädare för operetten som konstriktning.

Ytterligare en teater i Wien bjuder på operett denna sommar. Teatern heter Akzent och den ligger alldeles i närheten av ett annat av Wiens berömda slott - Belvedere. På Theater Akzent ges en operettrevy med en lång rad inslag från Johann Strauss d y till Robert Stolz. Premiär den 12 juli och därefter föreställningar fram till den 19 augusti. Operettrevyns titel är Remasuri auf der Wieden - Wiener Operettensommer 2006.

Musik från Wiener Blut och Remasuri auf der Wieden kan höras i radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 16 juni kl 12.00 med repris söndagen den 18 juni kl 15. Kanal är Radio Viking på 101,4 MHz alternativt Internet www.radioviking.mine.nu. (2006-06-14)


Offenbach-operett i Bregenz

Jacques Offenbach (1819-1880) skapade musik till dryga hundratalet scenverk, i första hand operetter, och han betraktas med rätta som en av operettens anfäder. Ett mindre antal verk från Offenbachs stora produktion står numera på teatrarnas spelplaner. De vanligaste är Den Sköna Helena (1864), Orfeus i underjorden (1858), Pariserliv (1866), Storhertiginnan av Gerolstein (1867) och La Périchole (1868). Även operan Hoffmans äventyr (1881) uppförs relativt ofta.

En operett som också spelas då och då är Riddar Blåskägg (1866) och så sker under några kvällar i augusti 2006 på Theater am Kornmarkt i den berömda festspelsstaden Bregenz invid Bodensjön allra längst västerut i Österrike. Premiären äger rum den 10 augusti och ett antal föreställningar ges sedan till och med den 17 augusti. Produktionen är en del av de så kallade Bregenzer Festspiele.  (2006-06-21)


Musikalisk komedi i Södertälje

"Räddaren i nöden" vid Wendela Hebbes Hus i Södertälje sommaren 2006.För femte året i rad bjuder Berit Carlberg och hennes ensemble på musikalisk sommarkomedi i trädgården bakom det  pittoreska Wendela Hebbes hus i Södertälje. Sommarens produktion heter Räddaren i nöden, en komedi med musik och dans. Upphovsmän är Franz Arnold och Ernst Bach. Förutom Berit Carlberg medverkar Anna Bromee, Åke Hellberg, Fredrik Hedin, Johan Jansson, Kent Malte Malmström, Inger Nilsson, Mia Poppe och Niclas Strand. Musikarrangemang: Oswald Löpare.

Premiär onsdagen den 28 juni kl 19.00 och därefter föreställningar onsdag - fredag kl 19.00 samt lördag - söndag kl 16.00 till och med den 13 augusti.

Ordinarie biljettpris 200 kr. Pensionärer 170 kr. Teater plus tvårättersmeny på Wendela Hebbes Restaurang 325 kr. Välkommen till bekväm beställning av biljetter via länken här nedanför till höger. (2006-06-28)


 

 

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

Tillbaka till sidans början »

     

      

      

 

Rollgestalter i Der Bettelstudent på Sommerarena i Baden bei Wien 2006. Foto: Wolfram Merkel.

Rollgestalter i Der Bettelstudent på Sommerarena i Baden bei Wien 2006. Foto: Wolfram Merkel.

Bilden till höger visar rollgestalter i Nico Dostals Clivia. Foto: Christian Husar. 

 

 

Välkommen att se bilderna ovan från Nationaldagskonserten i större format genom att klicka på dem.


Bilden till vänster: Eva Magnusson omgiven av medlemmar i Symfoniorkestern i Västerås - Arosorkestern - vid konserten den 6 juni i Västerås Konserthus. Stående till vänster om Eva Magnusson syns Harry Sernklef, solist på klarinett och närmast till höger konsertmästare Christer Norrman.


Wiener Blut på Schlosstheater Schönbrunn i Wien sommaren 2006.

Från operetten Wiener Blut som spelas på Schlosstheater Schönbrunn i Wien (bilden till vänster) under sommaren 2006.

 

Affischbild till operetten Riddar Blåskägg - Blaubart - på Theater am Kornmarkt i Bregenz, Österrike.

Affischbild till Riddar Blåskägg - Blaubart - på Theater am Kornmarkt i Bregenz, Österrike.

Kent Malte Malmström omgiven av (från vänster) Mia Poppe, Berit Carlberg, Inger Nilsson och Anna Bromee.

Kent Malte Malmström omgiven av (från vänster) Mia Poppe, Berit Carlberg, Inger Nilsson och Anna Bromee.

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 29 september 2006

© Edition Allegro Musik HB