ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

Maj 2008


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2008-05-01

Inslag från den nya musikalen Tyrolerprinsessan i radioprogrammet Plats På Scen!

2008-05-14

Uruppförande med strålglans av musikalen Tyrolerprinsessan!

2008-05-14

Stor succé vid världspremiären på den nyskrivna svenska musikalen Tyrolerprinsessan!

2008-05-29

Radioprogrammet Plats På Scen! gästas av Chefen för Försvarsmusikcentrum, Överstelöjtnant Per-Erik Laksjö

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Inslag från den nya musikalen Tyrolerprinsessan i radioprogrammet Plats På Scen!

Inför den stundande urpremiären i Västerås Konserthus på den nya svenska musikalen Tyrolerprinsessan av Sven Idar och Peter Tornborg kan Du mot slutet av radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 2 maj kl 12.00-13.00 höra ett smakprov från musikalen.

Kanalen är Radio Viking på 101,4 MHz. Det går också utmärkt att lyssna via Internet på adressen www.radioviking.se. Repris söndag den 4 maj kl 15.00-16.00. Den nordiska Kustradion 105 MHz på Spanska Solkusten sänder Plats På Scen! söndagar kl 19.00-20.00. Internet: www.kustradion.nu.

(2008-05-01)

Varmt välkommen att lyssna!


Harald Nygren, Peter Strandberg och Eva Magnusson med delar av Arosorkestern i bakgrunden vid uruppförandet av Tyrolerprinsessan den 12 maj 2008.

Harald Nygren, Peter Strandberg och Eva Magnusson med delar av Arosorkestern i bakgrunden vid uruppförandet av Tyrolerprinsessan i Västerås Konserthus den 12 maj 2008. Välkommen att klicka på bilden för större format.

Uruppförande med strålglans av musikalen Tyrolerprinsessan!

Inför en stor och förväntansfull publik i Västerås vackra konserthus, och flera år av förberedelser, var det måndagen den 12 maj 2008  dags för en unik tilldragelse i svenskt musikliv - världspremiär i stort format på den nyskrivna svenska musikalen Tyrolerprinsessan. Musik: Sven Idar. Manus och sångtexter: Peter Tornborg.

Den stora produktionen har kunnat komma till stånd tack vare sällsynt givande och god samverkan mellan de båda upphovsmännen, den symfoniska Arosorkestern i Västerås under ledning av Helen Grönberg, de sex medverkande solisterna och fyrtio körsångarna samt goda och mycket uppskattade krafter vid Västmanlandsmusiken och Konserthuset i Västerås.

Fortsättning lär följa! (2008-05-14)

Musikexempel Kärleken skall ge oss tröst Eva Magnusson och Arosorkestern (mp3) »


Stor succé vid världspremiären på den nyskrivna svenska musikalen Tyrolerprinsessan!

En unik tilldragelse i svenskt musikliv inträffade måndagen den 12 maj 2008 i det förnämliga Konserthuset i Västerås. Där uruppfördes då den nyskrivna svenska musikalen Tyrolerprinsessan. Musik och arrangemang för symfoniorkester: Sven Idar. Manus och sångtexter: Peter Tornborg. För uppförandet svarade den åttioårsjubilerande och välljudande Arosorkestern under ledning av Helen Grönberg tillsammans med sex skönt sjungande och agerande solister samt en välklingande kör, Tyrolerkören, med cirka fyrtio medlemmar.

Ulrika Nilsson som Rosie Warbler i Tyrolerprinsessan vid uruppförandet den 12 maj 2008.Kompositören, arrangören, musikern och estradören Sven Idar är sedan decennier en välkänd och uppskattad profil i svenskt musikliv. Vid nyligen fyllda 70 år fortsätter musik att flöda från en aldrig sinande inre ådra. Den nya musikalen Tyrolerprinsessan är ett gott exempel. Den har vuxit fram tack vare ett lyckosamt möte år 1996 mellan Idar och sångaren Peter Tornborg i samband med produktionen av Idars musikal Guldkungen om den lyckosamme dalsländske guldgrävaren John Brynteson.

Från vänster: Sven Idar, Eva Magnusson, Esbjörn Ferm och Helen Grönberg vid urpremiären på Tyrolerprinsessan den 12 maj 2008.Tornborg imponerades av musiken i Guldkungen och föreslog Idar att tonsätta ett libretto om både sannolika och mindre sannolika händelser på och bakom musikteatervärldens scener. Ett mycket intressant och stimulerande samarbete började. Tornborg beskrev utförligt varje musiknummers förutsättningar - vilka känslor det borde innehålla etc.
Musiken kom först och därefter texten. Sång för sång växte musikalen fram i varierande musikstilar men samtidigt i sammanhållen form. Och intressant nog - med Tyrolerprinsessan får vi nu uppleva en mycket efterlängtad renässans för melodin i musikalvärlden, kännemärket för de stora klassiska verken i genren.

Från vänster: Harald Nygren, Anne-Marie Brinck, Ulrika Nilsson, Peter Tornborg, Sven Idar, Helen Grönberg, Eva Magnusson och Peter Strandberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De med många inropningar hyllade solisterna i premiärföreställningen var Ulrika Nilsson (Rosie Warbler, teaterdirektris), Eva Magnusson (Heidi, Tyrolerprinsessa ), Anne-Marie Brinck (Poppy, allt i allo på teatern), Peter Tornborg (Greven), Harald Nygren (Fritz, bondpojke, Kronofogden och Tvålhandlaren) och Peter Strandberg (Hermann, värdshusvärd).

Många lovord gick också efter premiären till Arosorkestern och dess dirigent Helen Grönberg för följsamma och vackra tolkningar av den mångskiftande musiken i Tyrolerprinsessan. Tyrolerkörens kvalitéer resulterade i kritikerröster som i fortsättningen önskade se en ännu mera framträdande plats för den i musikalen.

En stor eloge går till ledare och personal vid Västmanlandsmusiken och Konserthuset i Västerås, ingen nämnd och ingen glömd, för de stora och mycket värdefulla insatser som bidrog till att göra Tyrolerprinsessans urpremiär till en stor succé.

Och sist men inte minst...

Varmt tack till alla er som kom till Konserthuset och gjorde premiären till en sådan glädjefylld upplevelse!

(2008-05-14)


Radioprogrammet Plats På Scen! gästas av Chefen för Försvarsmusikcentrum, Överstelöjtnant Per-Erik Laksjö

Ekonomin i det svenska försvaret är under intensiv debatt för närvarande. Även försvarets musikverksamhet kan komma att beröras av besparingar och nedskärningar. Just i denna för försvarsmusiken oroliga tid gästas radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 30 maj av den högste ansvarige för musiken inom Försvaret, Överstelöjtnant Per-Erik Laksjö. Enheten där Laksjö leder verksamheten heter Försvarsmusikcentrum och placeringen är Livgardet i Kungsängen.

Hör Laksjö berätta om både svårigheter och glädjeämnen inom musiken i Försvaret just nu och framöver. Det är också Laksjö som står för merparten av musikvalet i programmet. Genom att klicka på länken här nedanför till höger kommer Du till programmets musikförteckning.

Kanalen där Plats På Scen! sänds är Radio Viking på 101,4 MHz. Marksändningarna hörs i Stockholm med omgivningar. Det går också utmärkt att utan geografiska begränsningar lyssna via Internet på adressen www.radioviking.se. Programtiden är fredagar kl 12.00-13.00 (direkt). Repris söndagar kl 15.00-16.00. Den nordiska Kustradion 105 MHz på Spanska Solkusten sänder Plats På Scen! söndagar kl 19.00-20.00. Internet: www.kustradion.nu. (2008-05-29)

Varmt välkommen att lyssna!

Till musikförteckningar Plats På Scen »


 

 

 

 

Tillbaka till Arkiv Notiser »

    

 Tillbaka till sidans början »

     

  

  

  

      

 

 
 

Program Tyrolerprinsessan, titelsida.

Program Tyrolerprinsessan.

Välkommen att klicka på bilden för att se hela programmet (PDF).


Bilden överst till vänster:

Ulrika Nilsson som Teaterdirektrisen Rosie Warbler. I bakgrunden delar av Arosorkestern med dirigenten Helen Grönberg.

Bilden i mitten till vänster:

Kompositören Sven Idar, Eva Magnusson, Tyrolerprinsessan Heidi, acordionisten och medlemmen i Arosorkestern Esbjörn Ferm samt Helen Grönberg, Arosorkesterns dirigent.

Bilden längst ner till vänster:

Harald Nygren, Anne-Marie Brinck, Ulrika Nilsson, Peter Tornborg, Sven Idar, Helen Grönberg, Eva Magnusson och Peter Strandberg efter Tyrolerprinsessans premiär.

Välkommen att klicka på bilderna för större format.


Helen Grönberg, dirigent Arosorkestern i Västerås.

Helen Grönberg, dirigent i Arosorkestern, Västerås under repetition av musikalen Tyrolerprinsessan.

Per-Erik Laksjö, Överstelöjtnant och Chef Försvarsmusikcentrum.

Överstelöjtnant Per-Erik Laksjö.

Chef Försvarsmusikcentrum. 

 

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 19 oktober 2008

© Edition Allegro Musik HB