ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

Maj 2009


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2009-05-01

Puccini i Plats På Scen! 1 och 3 maj

2009-05-07

Traditionell Vårkonsert med Arosorkestern

2009-05-12

Vårkonsert med strålande solistinsatser

2009-05-12

Vårkonsert med förnämliga solistinsatser

2009-05-14

Upplaga nummer 250 i radioserien Plats På Scen!

2009-05-14

Giacomo Puccinis operett/lyriska komedi La Rondine för första gången på en scen i Stockholm

2009-05-14

Program nr 250 i radioserien Plats På Scen!

2009-05-21

Musikteaterraritet av Giacomo Puccini på Boulevardteatern

2009-05-28

Säsongens sista blåsmusikspecial i radioserien Plats På Scen!

2009-05-28

Nationaldagskonsert i Västerås

2009-05-28

Nationaldagskonsert i Västerås

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Skivomslag La Rondine.Puccini i Plats På Scen! 1 och 3 maj

Vårmusik från operettens värld och musik från Giacomo Puccinis enda operett La Rondine, en raritet som just nu spelas på Boulevard Teatern i Stockholm. Dessutom ett unikt inslag från Tyrolerprinsessan, Sven Idars nya musikal. Allt detta och mycket därtill i radioprogrammet Plats På Scen!, som du hör på Radio Viking 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se. Sändningstider: Fredagar kl 12:00 och söndagar kl 15:00. Programvärd: Bo Magnusson. Välkommen att klicka på länken Plats På Scen! i menyn till vänster för att se programinnehåll. (2009-05-01)


Arosorkestern i Västerås Konserthus november 2008.Traditionell Vårkonsert med Arosorkestern

Måndagen den 11 maj  bjuder Arosorkestern i Västerås på traditionell Vårkonsert. I årets upplaga medverkar en rad spännande instrumentalsolister: Helén Nilsson, flöjt, Ylva Gruen, klarinett och Esbjörn Ferm, ackordion. Musik av bland andra Bernhard Krusell, Antonín Dvořák, Wolfgang Amadeus Mozart och Wilhelm Peterson-Berger.

Konsertmästare: Christer Norrman. Värd: Bo Magnusson. Dirigent: Helen Grönberg.

Västerås Konserthus, Stora Salen den 11 maj kl 19:00. Biljetter 155 kr. För ungdomar t o m 16 år 50 kr.

Ett arrangemang med stöd av Västmanlandsmusiken.

Varmt välkommen!

Foto ovan: Thomas Fredriksson. Välkommen att klicka på bilden för att se den i större format. (2009-05-07)


Arosorkestern Västerås den 11 maj 2009.

 

 

 

 

 

 

 

Vårkonsert med strålande solistinsatser

Måndagen den 11 maj  2009 bjöd Arosorkestern på traditionell Vårkonsert i Västerås Konserthus. För strålande solistinsatser svarade Helén Nilsson, flöjt, Ylva Gruen, klarinett och Esbjörn Ferm, ackordion. (2009-05-12)


Vårkonsert med strålande solistinsatser

Esbjörn Ferm i Västerås Konserthus den 11 maj 2009.I Västerås Konserthus bjöd Arosorkestern måndagen den 11 maj  2009 på traditionell Vårkonsert  med musik av några av de riktigt stora mästarna. För strålande solistinsatser svarade Helén Nilsson, flöjt, Ylva Gruen, klarinett och Esbjörn Ferm, ackordion.

Arosorkestern, symfoniorkestern i Västerås, bjöd måndagen den 11 maj 2009 besökare från när och fjärran på traditionell Vårkonsert i det  vackra, och vackert belägna, Västerås Konserthus. Och därmed närmar sig ännu en konsertsäsong sitt slut för orkestern, Arosorkesterns 81:a. 80-årsjubileumet firades i november 2008. Och en intensiv säsong har det varit där orkestern med sång- och instrumentalsolister har bjudit publiken på många angenäma upplevelser från sin breda repertoar - klassiska pärlor, höjdpunkter från operett- och filmmusikens värld, gungande wienermusik och annan evigt grön underhållningsmusik och till och med en nyskriven svensk musikal. Och allt i sedvanligt stort format!

Vårkonserten bjöd på en resa i tid och rum med musik av några av de riktigt stora mästarna - Antonín Dvŏrák, Bernhard CrusellRobert Schumann, Carl Reinecke och Wilhelm Peterson-Berger. Programmet kryddades med en komposition - Chicagominnen - av den framstående ackordionisten Ragnar Sundquist. Vid konserten hedrades särskilt den nyligen bortgångne musikdirektören, försteklarinettisten i Hovkapellet med mera Harry Sernklef. Sernklef var en varm tillskyndare av Arosorkestern och medverkade så sent som för ett knappt år sedan med solistinslag på klarinett.

För utomordentligt fina solistinsatser vid konserten svarade: Ylva Gruen, klarinett, Esbjörn Ferm, ackordion och Helén Nilsson, flöjt.

Konsertmästare var Christer Norrman, programvärd Bo Magnusson och dirigent: Helen Grönberg. (2009-05-12)


Plats På Scen! Informationsblad.

 

Upplaga nummer 250 i radioserien Plats På Scen!

Alldeles speciellt för vänner av operett-, musikal- och filmmusik finns sedan januari 2003 radioserien Plats På Scen! med Bo Magnusson som producent och värd. Den 15 maj 2009 kl 12:00 sänds den 250:e upplagan med återblickar på de 50 senaste programmen. (2009-05-14)

Varmt välkommen att lyssna!

 


Giacomo Puccinis operett/lyriska komedi La Rondine för första gången på en scen i Stockholm

Musikteatergruppen Opera Vox har under teatersäsongen 2008/2009 tagit det mycket förtjänstfulla initiativet att producera La Rondine - Svalan med musik av Giacomo Puccini. Verket var från början tänkt att bli en operett, men det fick sedermera benämningen lyrisk komedi. Det är första gången som La Rondine spelas i Stockholm.

Carltheater i Wien cirka 1889.Giacomo Puccini besökte flitigt teatrar runt om i Europa för att uppleva både sina egna och andras musikteaterverk. Ofta var Wien och Hovoperan i Wien målet för hans resande. Men också operetteatrar som Theater an der Wien och Carltheater. Ett av Pucinis besök i Wien ägde rum i oktober 1913. Han upplevde vid detta tillfälle Franz Lehárs operetter Eva och Greven av Luxemburg. Puccini hade vid den här tiden länge, men utan framgång, sökt efter nya operaprojekt. Uppfylld av entusiasm efter Lehárs Eva och Greven av Luxemburg, och mot löfte om ett rundligt tilltaget honorar, slöt Puccini ett avtal med ledningen vid Carltheater om att komponera musiken till en operett som senare kom att få titeln La Rondine - Svalan.

Problemfritt blev nu inte det här projektet. Framför allt var det svårt att få fram en textbok som Puccini tyckte om. 1914 kom i alla fall ett libretto som var författat av Franz Lehárs hovlibrettist Alfred Maria Willner samt en annan textförfattare vid namn Heinz Reichert. Det dröjde emellertid ända till 1916 innan Puccini var klar med La Rondine. Och då ville inte hans förläggare Tito Ricordi ha med verket att göra. Ricordi kallade verket, med för en ”dålig Lehár-kopia”. (Det kan i sammanhanget nämnas att Puccini och Lehár hyste stor vördnad för varandra. Mycket spännande skildringar finns av möten mellan de två kompositörerna där de sitter sida vid sida och musicerar vid en flygel.) En försvårande premiäromständighet var också det pågående första världskriget, så något uruppförande i Wien var inte längre att tänka på. Till slut, det var den 27 mars 1917, hade i alla fall La Rondine en bejublad premiär på Operan i Monte Carlo. Och förläggare var Lorenzo Sonzongo, Tito Ricordis värste konkurrent. La Rondine är för övrigt det enda av Puccinis verk som inte är förlagt av Ricordi. Premiär i Wien blev det så småningom. Den ägde rum, inte på Carltheater som planerat, utan på Volkstheater den 9 oktober 1920 med den berömde Felix Weingartner som dirigent.

Återstående föreställningar av La Rondine på Boulevardteatern äger rum enligt följande: Fredagen den 22 maj kl 19:00, Lördagen den 23 maj kl 16:00 och Söndagen den 24 maj kl 19:00. Teatern finns på Götgatan i Stockholm. Mera information genom länken här nedanför. (2009-05-14)

Tag chansen att uppleva en riktig musikteaterraritet!


Program nr 250 i radioserien Plats På Scen!

Radioserien Plats På Scen! jubilerar. Fredagen den 15 maj 2009 kl 12:00 är det 250:e gången som operett-, musikal- och filmmusikvänner i både när och fjärran bjuds på en direktsänd högtidsstund med Bo Magnusson som programvärd.

I slutet av januari 2003 var det premiär för en ny programserie i svensk radio. Det viktigaste skälet till att serien startades var att skapa en kanal för den mycket stora skatten av högkvalitativ operett-, musikal- och filmmusik att nå de stora grupper som tycker om den här sortens musik men som numera dessvärre har mycket små möjligheter att uppleva den.

Gensvaret på programserien har varit mycket stort och fredagen den 15 maj kl 12.00 sänds programmet för 250:e gången och då med återblickar på de senaste 50 upplagorna.

Den som har glädjen att i direktsändning varje vecka få bjuda vänner av operett-, musikal- och filmmusik på högtidsstunder är Bo Magnusson, programvärd och producent i Plats På Scen!. I programserien blandas den evigt gröna musiken med utflykter i både nutida och historiska musikmiljöer. En och annan spännande gäst får lyssnarna också möta. Konsert- och teatertips är en stående punkt i programmen. För den som vill ha utförliga uppgifter om musiken i Plats På Scen! finns förteckningar som går att nå via länken här nedanför till höger.

Kanalen där Plats På Scen! sänds är den bland lyssnare med vuxen smak mycket populära Radio Viking på 101,4 MHz. Marksändningarna hörs i Stockholm med omgivningar. Det går också utmärkt att lyssna via Internet på adressen www.radioviking.se. Programtiden är fredagar kl 12.00-13.00. Repris söndagar kl 15.00-16.00. Den nordiska Kustradion 105 MHz på Spanska Solkusten sänder Plats På Scen! söndagar kl 19.00-20.00. Internet: www.kustradion.nu. (2009-05-14)

Varmt välkommen att lyssna!


La Rondine.

 

Musikteaterraritet av Giacomo Puccini på Boulevardteatern

Inspirerad av gode vännen Franz Lehár åtog sig operakompositören Giacomo Puccini år 1913 att komponera musiken till en operett för den berömda Carltheater i Wien. Titel: La Rondine. Just nu spelas den här rariteten, som så småningom blev en lyrisk komedi, för allra första gången i Stockholm. Och för en alldeles lysande uppsättning svarar Opera Vox!

22, 23 och 24 maj har Du fortfarande chansen att vara med om denna angenäma teaterupplevelse. Ta den! (2009-05-21)


Flottans kavaljerer. Film från 1948 med bland andra Åke Söderblom och Egon Larsson.

Säsongens sista blåsmusikspecial i radioserien Plats På Scen!

Fredagen den 29 maj kl 12:00 sänds säsongens sista blåsmusikupplaga i radioserien Plats På Scen!. Som vanligt får lyssnarna höra både vanliga och mindre vanliga musikinslag med sakkunniga kommentarer av Lars Stolt och Kjell Sandberg till exempel om marschen H M Fylgia som också var namnet på ett marinfartyg som användes i filmen Flottans kavaljerer från 1948 med Åke Söderblom i huvudrollen. Programmet sänds i repris söndagen den 31 maj kl 15:00. Kanalen är Radio Viking på 101,4 MHz, stationen för lyssnare med vuxen smak. Internet www.radioviking.se. Använd gärna länken till Radio Viking i menyn till vänster för direktlyssning. (2009-05-28)

Till musikförteckning Plats På Scen! den 29 maj 2009 »


Eva Magnusson.

 

 

 

Nationaldagskonsert i Västerås

Traditionsenligt bjuder Arosorkestern och solister på festlig Nationaldagskonsert den 6 juni kl 18:00 i Konserthuset i Västerås. Sångsolister är Eva Magnusson (bilden till höger) och Markus Norrman. Dirigent: Helen Grönberg. Fri entré. (2009-05-28)

 


Nationaldagskonsert i Västerås

Liksom tidigare återkommer Arosorkestern även i år med den uppskattade Nationaldagskonserten i Västerås Konserthus.

På Sveriges Nationaldag den 6 juni 2009 bjuder Arosorkestern - den femtiohövdade symfoniorkestern i Västerås -  traditionsenligt på Nationaldagskonsertkonsert under rubriken Med flaggan i topp. Konserten äger rum i det vackra Västerås Konserthus, Stora Salen. Publiken bjuds på ett pärlband av visor, sånger, psalmer och musikstycken som hör sommaren och Nationaldagen till och ges dessutom möjlighet att vara med och själv sjunga tillsammans med den stora kör som befinner bakom orkestern.

Sångsolister i konserten är Eva Magnusson, sopran och Markus Norrman, baryton. Konsertmästare är Christer Norrman och dirigent Helen Grönberg. Högtidstal hålls av Ragnhild Källberg, vice ordförande i Västerås Kultur-, Idrotts- och Fritidsnämnd.

Konserten börjar kl 18:00 och liksom tidigare år är entrén fri. (2009-05-28)

Varmt välkommen!

Arosorkestern - Symfoniorkestern i Västerås.


 

 

 

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

 Tillbaka till sidans början »

     

  

  

  

      

 

 

Esbjörn Ferm, Helén Nilsson, Helen Grönberg och Ylva Gruen.

Esbjörn Ferm, Helén Nilsson, Helen Grönberg och Ylva Gruen efter Vårkonserten i Västerås Konserthus den 11 maj 2009.

Blommor Vårkonsert den 11 maj 2009 i Västerås Konserthus.

Blommor Vårkonsert i Västerås Konserthus den 11 maj 2009.


Välkommen att klicka på bilderna här ovan och till vänster för att se dem i större format.


 

La Rondine, program, titelsida, Boulevardteatern våren 2009.

Titelsida, program La Rondine på Boulevardteatern i Stockholm med Opera Vox.

Giacomo Puccini (1858-1924).

Giacomo Puccini (1858-1924).


Bilden till vänster visar Carltheater i Wien cirka 1889.


 

Bo Magnusson - producent och programvärd i radioprogrammet Plats På Scen!

Bo Magnusson - producent och programvärd i Plats På Scen!

Plats På Scen! Informationsblad.


Välkommen att klicka på bilden här ovan för att se den i större format.


Västerås Konserthus i maj 2009.

Västerås Konserthus i maj 2009.

Västerås Konserthus. En av konserthusets två mäktiga glasfasader.


Välkommen att klicka på bilderna här ovan för att se dem i större format.


 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 30 oktober 2009

© Edition Allegro Musik HB