ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

Mars 2007


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2007-03-15

Musik till minne av Egon Kjerrman i Plats På Scen!

2007-03-26

Seefestspiele Mörbisch 50-årsjubilerar med Wiener Blut

2007-03-30

Sommaroperett i Baden bei Wein

2007-03-30

Plats På Scen Special Blåsmusik!

2007-03-31

Lehár Festival 2007 i Bad Ischl

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Musik till minne av Egon Kjerrman i Plats På Scen!

Egon Kjerrman, en av det svenska musiklivets förgrundsgestalter under många år, gick ur tiden den 13 mars 2007. Bland mycket, mycket annat gjorde han under 1950-talet skivinspelningar av en rad operetter. Tack vare denna mycket förtjänstfulla insats finns nu några av dåtidens främsta svenska sångarröster bevarade i de här högklassiga inspelningarna. Exempel är Elisabeth Söderström, Per Grundén, Sonja Stjernquist och Olav Gerthel.

Egon Kjerrman (1920-2007).Egon Kjerrman föddes 1920. Han utbildade sig på Musikaliska Akademien i Stockholm till musikdirektör och kantor. Utbildningen var klar 1943. Kjerrman återvände sedan till uppväxtstaden Göteborg och var där kapellmästare på Stora Teatern i Göteborg. Han dirigerade också på Hippodromteatern i Malmö till exempel Irving Berlins Annie Get Your Gun. Efter en utflykt till USA, där han blandande musikaliska framträdanden med att arbeta som polis och inom försvarsindustrin, kom Kjerrman 1952 tillbaka till Sverige och Folkan i Stockholm. Året efter fick han anställning vid Radiotjänst.

Under de här första åren på 1950-talet skrev Egon Kjerrman en del filmmusik bland annat till en film från 1954 med titeln En natt på Glimmingehus och med den då fjortonåriga Ingeborg Nyberg i en av rollerna.

För hela svenska folket blev Egon Kjerrman känd när han 1956-1957 började leda den radiosända allsången på Skansen. Programmen hade inledningsvis titeln Sjung med Egon som ganska snart blev Bästa man på Skansen. Han ledde den här programserien fram till 1966 och det var under den tiden som Tage Danielsson myntade begreppet Sjunger hellre än bra om Egen Kjerrman.

När radions underhållningsorkester med Egon Kjerrman som kapellmästare lades ned i mitten av 1960-talet flyttade Kjerrman tillbaka till Göteborg där han fortsatte att göra program för radio och TV. Från mitten av 1970-talet och fram till 1980 var han tjänstledig från Sveriges Radio för att leda Regionmusiken i Karlskrona och senare densamma i Uddevalla.

Radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 16 mars 2007 innehåller musik av och med Egon Kjerrman. Programtiden är 12.00 till 13.00. Programmet går i repris söndagen den 18 mars kl 15.00. Kanalen är Radio Viking på 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.mine.nu. Plats På Scen! sänds också över Kustradion 105 MHz på spanska Solkusten. Programtider: Tisdagar kl 21.00 och söndagar kl 11.00. Internet: www.kustradion.nu. (2007-03-15)

Till musikförteckning Plats På Scen! den 16 mars 2007 »


Seefestspiele Mörbisch 50-årsjubilerar med Wiener Blut

Den storslagna friluftsteatern i Mörbisch, Österrike öppnades år 1957. Premiäruppsättning var Johann Strauss d y:s operett Zigenarbaronen och därefter har operettfestspel i allt större format anordnats varje sommar. När teatern i sommar firar 50-årsjubileum är det återigen en operett med musik av Friluftsteatern i Mörbisch, Österrike, scenen.Johann Strauss d y som står på programmet - Wiener Blut från 1899. Uppsättningen, som spelas mellan den 12 juli och 26 augusti, regisseras av den berömde skådespelaren Maximilian Schell. För den musikaliska ledningen svarar Rudolf Bibl, mångårig kapellmästare vid Volksoper i Wien. Festspelens intendent sedan början av 1990-talet är Harald Serafin.

Friluftsteatern i Mörbisch har en spektakulär scen som är uppbyggd över vattnet i kanten av Neusiedler See längst österut i den österrikiska delrepubliken Burgenland. Även åskådardelen av arenan är imponerande. Den rymmer drygt 6000 personer. Operettfestspelen har varje sommar cirka 225 000 besökare och är därmed de störstaFriluftsteatern i Mörbisch, Österrike. i världen i sitt slag. Den konstnärliga kvalitén är mycket hög och trots arenans storlek ges åskådaren mycket angenäma musik- och teaterupplevelser oavsett vald sittplats.

För den som är intresserad att titta närmare på friluftsteatern i Mörbisch så finns en förnämlig webbkamera som går att styra från festspelens hemsida. Genom webbkameran är det möjligt att följa hela förloppet när årets jubileumsuppsättning tar form och även när den spelas inför publik.

(2007-03-26)


Sommaroperett i Baden bei Wien

Titelsida, programbok 2007, Sommerarena Baden bei Wien.

Den ambitiösa och högklassiga operettensemblen vid Stadttheater i Baden bei Wien flyttar som vanligt under sommarmånaderna till den vackra Sommerarena. (Bilden till vänster.)

Sommarens första produktion är Paganini med musik av Franz Lehár. Premiär den 16 juni och sista föreställning den 1 september. Bland andra medverkar Guggi Löwinger och Rudolf Wasserlof, legendariska och folkkära sångare från Volksoper i Wien.

Andra produktion på Sommerarena är den musikaliska komedin Irma la Douce. Musik: Marguerite Monnot. Irma la Douce har premiär den 7 juli och sista föreställningen spelas den 31 augusti.

Sommarens sista produktion är operetten Sissy, som handlar om den blivande kejsarinnan Elisabeth av Österrike - Sissy - och hennes möte, förlovning, giftermål och första år tillsammans med kejsaren Frans Joseph I. Operettens musik är komponerad av violinvirtuosen Fritz Kreisler. Sissy spelas från och med den 14 juli. Sista föreställning den 26 augusti.

Den som i sommar har vägarna förbi Wien kan varmt rekommenderas att göra en avstickare till det idylliska Baden bei Wien och uppleva en föreställning på den behagliga Sommerarena. Spårvagn till Baden går från Operan i Wien. Använd gärna länken här nedanför till höger för mera information och biljettbeställning. (2007-03-30)


Plats På Scen Special Blåsmusik!

Fredagen den 30 mars 2007 kan alla vänner av blåsmusik se fram mot en högtidsstund. Då sänds nämligen en specialupplaga med blåsmusik av radioprogrammet Plats På Scen!. Ciceroner är blåsmusikprofilerna Kjell Sandberg och Lars C Stolt. Programtiden är 12.00 till 13.00. Programmet går i repris söndagen den 1 april kl 15.00. Kanalen är Radio Viking på 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.mine.nu. Plats På Scen! sänds också över Kustradion 105 MHz på spanska Solkusten. Programtider: Tisdagar kl 21.00 och söndagar kl 11.00. Internet: www.kustradion.nu. (2007-03-30)

Till musikförteckning Plats På Scen Special Blåsmusik! den 30 mars 2007 »


Lehár Festival 2007 i Bad Ischl

Helga Papouschek och Kurt Schreibmayer i Die Fledermaus, Bad Ischl, Österrike sommaren 2007.I österrikiska Salzkammergut, ett av Europas mest natursköna områden, ligger den anrika kurstaden Bad Ischl. Få, om ens någon, stad har under de senaste 150 åren under kortare eller längre tider hyst så många av de stora kompositörerna, textförfattarna, regissörerna och producenterna från den musikaliska världen. En av de mest framstående kompositörerna med fast bostad i Bad Ischl var Franz Lehár. Om detta påminns dagens besökare genom den palatslika villa som var Lehárs hem och som nuförtiden är ett fascinerande museum. Lehár har också givit namn åt Bad Ischls årliga operettfestspel - Lehár Festival. En av de två operetter som spelas under sommaren 2007 är Giuditta med musik av just Franz Lehár. Giuditta hade urpremiär på Staatsoper i Wien den 20 januari år 1934 och premiären sändes bland annat i svensk radio. I Bad Ischl har Giuditta premiär den 21 juli 2007 och operetten spelas sedan till och med den 1 september. Spelplats är Kongress & TheaterHaus.

Lehár Festivalens andra uppsättning är Die Fledermaus - Läderlappen, Johann Strauss d y:s mästerverk från 1874. Det äkta paret Eisenstein framställs i operetten av Miriam Portmann och Reinhard Alessandri. Den mycket underhållande tredje akten i Läderlappen utspelar sig i ett fängelse. Extra underhållande blir det säkert i Bad Ischl. Där spelas nämligen fängelsevakten Frosch av den firade operettsubretten Helga Papouschek och Fängelsedirektören av hennes make i verkliga livet, Kurt Schreibmayer. Båda har under många år varit fixstjärnor på Volksoper i Wien. Premiär för Die Fledermaus blir det den 14 juli 2007 och sista föreställningen äger rum den 2 september. Även Die Fledermaus spelas på Kongress & TheaterHaus i Bad Ischl.

Använd mycket gärna länken här nedanför till höger för mera information om Lehár Festival Bad Ischl och biljettbeställning. (2007-03-31)


     

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

Tillbaka till sidans början »

     

  

   

   

   

   

   

  

   

    

Del av skivkonvolut Telestar TR 11 049. Inspelningar av Glada Änkan och Greven av Luxemburg med Per Grundén, Elisabeth Söderström, Sonja Stjernquist, Berit Kjellman och Olav Gerthel till ackompanjemang av Egon Kjerrmans orkester.

Del av skivkonvolut Telestar

TR 11 049. Inspelningar av Glada Änkan och Greven av Luxemburg med Per Grundén, Elisabeth Söderström, Sonja Stjernquist, Berit Kjerrman och Olav Gerthel till ackompanjemang av Egon Kjerrmans orkester. Inspelningarna gjorda 10 mars 1955 respektive 21 augusti 1957.

Maximilian Schell, regissör Wiener Blut, Mörbisch 2007.

Maximilian Schell regisserar Wiener Blut för Seefestspiele Mörbisch 2007.

 

Elisabeth, kejsarinna av Österrike.

Kejsarinnan Elisabeth

av Österrike (1837-1898), huvudperson i Fritz Kreislers operett Sissy.

Trumpet.

Franz Lehár (1870-1948).

Ett besök i det anrika Bad Ischl med dess hänförande vackra omgivningar bjuder på rikligt med angenäma upplevelser för alla sinnen. Till dessa upplevelser kan också i allra högsta grad en hälsobringande vistelse hos Familie Panhuber på det rofyllda och romantiska kurhotellet Landhotel Hubertushof bidra. Välkommen att klicka på bilden för mera information.

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 9 september 2007

© Edition Allegro Musik HB