ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

November 2007


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2007-11-20

Promenadkonsert med storpublik i Västerås Konserthus

2007-11-25

Utsålt och succé när höstens upplaga av Musik på Karlberg avslutades med festlig Slottskonsert

2007-11-29

2007 års sista Plats På Scen Special Blåsmusik!

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Promenadkonsert med storpublik i Västerås Konserthus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En stor, entusiastisk och underbart varm publik bjöds måndagen den 19 november 2007 på ett glittrande fyrverkeri av musik och sång från operettens, musikalens och filmens värld när den femtiohövdade Arosorkestsern med solister konserterade i Stora Salen i det vackra Västerås Konserthus. Bland annat uppmärksammades de världsberömda kompositörerna Emmerich Kálmán och Ralph Benatzky i två stora och härliga potpurrier. Detta med anledning av att Kálmán föddes för 125 år sedan och att Benatzky gick ur tiden för 50 år sedan.

En världspremiär fick publiken uppleva när två sånger från den nyskrivna svenska musikalen Tyrolerprinsessan för första gången uppfördes med stor orkester. Dessutom under medverkan av kompositören själv, Sven Idar. Även textförfattaren tillika sångaren Peter Tornborg, tenor, medverkade i konserten bland annat med den vackra Lehár-arian Gern hab' ich die Frau'n geküsst. Den numera från Arosorkesterns konserter välbekanta sopranen Eva Magnusson framförde till exempel Paul Burkhardts O mein Papa iförd färggrann clowndräkt - i slutrefrängen tillsammans med Magnus Plamkvist på solotrumpet. Ett nytt och mycket uppskattat tillskott bland solisterna var Markus Norrman, baryton med utsökta sånger av Paul Lincke och Carl Millöcker. Orkester och solister leddes med fast hand av dirigenten Helen Grönberg och konsertmästare var Christer Norrman. Kvällens programvärd var Bo Magnusson.

Konserthusbesökarna var också de första som fick ta del av den stora nyheten att den nya musikalen Tyrolerprinsessan får urpremiär i Västerås Konserthus den 12 maj 2008. En stor solistensemble tillsammans med Arosorkestern samt kör står för evenemanget. (2007-11-20)


Utsålt och succé när höstens upplaga av Musik på Karlberg avslutades med festlig Slottskonsert

Vid nittontiden söndagen den 18 november 2007 fylldes den vackra Rikssalen på Karlbergs Slott till sista plats av en härligt glad publik som mött upp för att avnjuta den sista konserten för säsongen i serien Musik på Karlberg. För musiken svarade den stora och av merittyngda instrumentalister sammansatta Karlbergs Musikkår under ledning av dirigenten Jan-Erik Thylander.

Solisterna Eva Magnusson, sång och Sölve Kingstedt, klarinett tillsammans med programvärden Bo Magnusson vid konsert på Karlbergs Slott den 18 november 2007.Publiken fick uppleva ett rikt varierat och mycket festligt konsertprogram som började med att Peter Wetterberg, ordförande i musikkåren, inledningsvis och utanför det ordinarie programmet, apostroferades med favoritmarschen General Cederskiöld. I den rika och vackra bukett av musikaliska pärlor som publiken sedan bjöds på kan nämnas avsnitt ur Johan Helmich Romans Drottningholmsmusik och Bernhard Henrik Crusells Klarinettkonsert i B dur, Utskärgård av Bobbie Ericson och ett potpurri från den i år 50-årsfirande West Side Story. I Bernad Crusells klarinettkonsert bjöd solisten Sölve Kingstedt på utsökt och virtuost klarinettspel.

Flera bemärkta personers födelsedag för 100 år sedan, det vill säga 1907, uppmärksammades i konserten - Ulla Billquist, Zarah Leander och Astrid Lindgren - genom att konsertens sångsolist Eva Magnusson bjöd på Min soldat, Ulla Billquists största framgång, Stockholm blir Stockholm, som Zarah Leander sjöng i en Stockholms-revy år 1930, och genom att i anslutning till välkända och älskade melodier mycket inlevelsefullt recitera en fascinerande berättelse av Astrid Lindgren.

För strålande instrumentalinsatser i konserten svarade också trombonekvilibristen Torgny Nilsson i till exempel Anthem från Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Chess och i Tommy Dorseys signaturmelodi I'm Getting Sentimental Over You komponerad av George Bassman.

För fakta och lite kuriosa om och kring musiken svarade konsertens programvärd Bo Magnusson och publiken kunde också under de musikaliska inslagen avnjuta ett beledsagande bildspel. (2007-11-25)


2007 års sista Plats På Scen Special Blåsmusik!

I radioserien Plats På Scen! sänds den sista fredagen i varje månad (dock inte i december) en specialupplaga med blåsmusik. 2007 års sista upplaga kan alltså höras fredagen den 30 november. Bland de musikaliska inslagen finns bland annat en live-inspelning av I' Getting Sentimental Over You - Tommy Dorsey's signaturmelodi - med Karlbergs Musikkår vid en succékonsert på Karlbergs Slott den 18 november 2007. Solist är Torgny Nilsson, en av Sveriges allra främsta trombonister.

Programtiden är kl 12.00-13.00. Repris söndagen den 2 december kl 15.00-16.00. Stationen är Radio Viking och den hittar Du på 101,4 MHz. Den hörs i Stockholm med omgivningar. Det går också utmärkt att lyssna via Internet. Använd länken en bit ner till vänster på den här sidan för att komma till Radio Viking. Programmets musikinnehåll finner Du genom att klicka på länken här nedanför till höger. Programvärdar är Bo Magnusson, Kjell Sandberg och Lars Stolt. (2007-11-29)

Till musikförteckningar Plats På Scen! »


 

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

Tillbaka till sidans början »

     

      

      

 

Medverkande vid promenadkonserten i Västerås Konserthus den 19 november 2007. Från vänster: Christer Norrman, Markus Norrman, Eva Magnusson, Helen Grönberg, Peter Tornborg och Sven Idar. Välkommen att klicka på bilden för större format.


Ett mycket varmt tack till alla er som kom till Västerås Konserthus och promenadkonserten den 19 november 2007!

Välkommen att klicka på bilden för större format.

Jan-Erik Thylander, dirigent Karlbergs Musikkår.

Jan-Erik Thylander, dirigent Karlbergs Musikkår.

Eva Magnusson, sångsolist vid Slottskonsert på Karlberg den 18 november 2007.

Eva Magnusson, sångsolist vid konserten på Karlbergs Sott den 18 november 2007.


Bilden ovan till vänster: Eva Magnusson omgiven av (till höger) Sölve Kingstedt, solist på klarinett i konserten på Karlbergs Slott den 18 november 2007, och Bo Magnusson, programvärd vid konserten.

Välkommen att klicka på bilderna ovan för att se dem i större format.


 

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 9 december 2008

© Edition Allegro Musik HB