ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

September 2004


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2004-09-02

Höststart för operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen!

2004-09-03

Nytt i Biblioteket

2004-09-24

Succé för sommarens operetter på Sommerarena i Baden.

2004-09-26

Riksteatern turnerar med Läderlappen

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Höststart för operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen!

Den 3 september kl 12.00 återkommer det populära och sannolikt enda radioprogrammet i Sverige som helt ägans åt operett, musikal och filmmusik. Programmet heter Plats På Scen! och det sänds över Radio Viking på 101,4 MHz fredagar kl 12.00 med repris söndagar kl 15.00. Stationen når lyssnare i Stockholm med omgivningar. Över Internet kan stationen höras nationellt och internationellt utan geografiska begränsningar. Välkommen att klicka på Radio Viking-symbolen en bit ner i vänstra kolumnen på den här sidan för Internet-lyssning.

Höstens första Plats På Scen! innehåller bland annat musikupptagningar från en nyligen genomförd succéfylld konsertresa till Salzkammergut i Österrike med Karlbergs FBU-musikkår under ledning av Jan-Erik Thylander och med Eva Magnusson som sångsolist. (2004-09-02)

Mera information och musikförteckningar »


Nytt i Biblioteket

En av de mest framstående och framgångsrika kompositörerna av operettmusik var Emmerich Kálmán (1882-1953). Bland totalt ett tjugotal verk är Csárdásfurstinnan, Grevinnan Mariza och Cirkusprinsessan de mest kända och uppförda.

Vårt Bibliotek har nu utökats med ett avsnitt om Emmerich Kálmán. I avsnittet finns också information om en ny och alldeles utmärkt Kálmán-biografi som är författad av den tyske musikforskaren Dr Stefan Frey. (2004-09-03)


Succé för sommarens operetter på Sommerarena i Baden

Strax söder om Wien ligger den förtjusande lilla kurstaden Baden bei Wien. På stadens två vackra teatrar vårdas operettkonsten med stor hängivenhet sedan många år. Inte utan orsak har staden fått epitetet Operetten Metrople Baden. Vinterhalvårets uppsättningar ges på Stadttheater. På sommaren spelas operett på den så kallade Sommerarena.

De operetter som i klassiska uppsättningar spelades den gångna sommaren var Friederike med musik av Franz Lehár, Die Csárdásfürstin till vilken Emmerich Kálmán har skrivit musiken och slutligen Edmund Eyslers Die gold'ne Meisterin. När ridån den 5 september gick ner för sista gången kunde teaterledningen konstatera att samtliga föreställningar sedan premiären den 26 juni varit utsålda. Efter sommarens stora operettsuccéer inleds vintersäsongen på Stadttheater med en serie föreställningar av Im weissen Rössl - Värdshuset Vita Hästen. Premiär lördagen den 23 oktober kl 19.30. (2004-09-24)


Riksteatern turnerar med Läderlappen

Onsdagen den 29 september har operetten Läderlappen av Johann Strauss d y turnépremiär i Burträsk. Det är Riksteatern som, 130 år efter uruppförandet i Wien, producerar en kammarversion av denna förnämliga och ständigt återkommande operett.

Tack vare det fyndiga greppet att förlägga handlingen till dåtid och låta andra aktens centralgestalt - Prins Orlofsky - i återberättande form varsamt leda publiken genom styckets förvecklingar, och med lämpligt inpassade musikaliska reminiscenser, blir operetten högst njutbar även i det lilla formatet med enbart pianoackompanjemang. Prins Orlofsky spelas med charm och glimten i ögat av Berit Carlberg.

Föreställningar kommer att ges på 45 platser runt om i Sverige fram till och med den 12 december. Närmare information finns på Riksteaterns hemsida som Du når via länken här nedanför. Du hittar Läderlappen under rubriken Repertoar. (2004-09-26)


        

Tillbaka till sidans början »

    

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

 

     

      

      

 
Programblad Läderlappen, Riksteatern hösten 2004.

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 17 februari 2005

© Edition Allegro Musik HB