ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter 

September 2010


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2009-09-10

Anne-Lie Kinnunen hedras med minneskonsert

2009-09-10

Anne-Lie Kinnunen hedras med minneskonsert

2009-09-17

Om och med Emil Iwring i Plats På Scen!

2009-09-23

Anne-Lie Kinnunen hedrad med stämningsfull minneskonsert

2009-09-23

Anne-Lie Kinnunen hedrad med stämningsfull minneskonsert

2009-09-29

Premiär för Stockholms Nya Operettensemble

2009-09-29

300:e upplagan i radioserien Plats På Scen!

2009-09-29

Minnesår Professor Robert Stolz

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Minneskonsert Anne-Lie Kinnunen 19 september 2010.Anne-Lie Kinnunen hedras med minneskonsert

Den 15 maj 2010 gick Anne-Lie Kinnunen bort. Kinnunen var sedan slutet av 1970-talet operettens främsta företrädare i landet.

Söndagen den 19 september 2010 hedras Anne-Lie Kinnunen med en minneskonsert på Nybrokajen 11. Under ledning av violinisten Rimma Gotskosik uppträder ett stort antal solister som under årens lopp medverkat i Anne-Lie Kinnunens uppsättningar i Stockholms Operettensemble.

Konserten börjar kl 15:00. Biljetter 280 kr på telefon 08-4071700 måndag till fredag kl 12:00 till 17:00. Biljetter även hos ATG och ticnet.se samt i kassan Nybrokajen 11 från kl 13:00 konsertdagen.

(2010-09-10)


Anne-Lie Kinnunen.Anne-Lie Kinnunen hedras med minneskonsert

Den 15 maj 2010 gick Anne-Lie Kinnunen bort. Hon var sedan slutet av 1970-talet operettens främsta och mest färgstarka företrädare i Sverige.

Anne-Lie Kinnunens hedras söndagen den 19 september med en minneskonsert på Nybrokajen 11. Under ledning av Rimma Gotskosik, mångårig violinist och kapellmästare, uppträder ett stort antal solister som under årens lopp medverkat i Anne-Lie Kinnunens uppsättningar i Stockholms Operettensemble.

Anne-Lie Kinnunen föddes den 10 juli 1936 i Kemi, Finland. Hennes barnaår präglades av små förhållanden och stora umbäranden, särskilt efter att Finland i november 1939 hamnade i krig med Sovjetunionen - Finska vinterkriget. I spåren av de svåra levnadsvillkoren under 1940-talets krigsår drabbades Anne-Lie Kinnunen i tolvårsåldern av akut tbc. Efter långvarig vistelse på sanatorium tillfriskande hon men sviterna efter sjukdomen kom att följa henne genom hela livet. Men också sången som redan i barnaåren var hennes stora passion.

I början av 1950-talet flyttade Anne-Lie Kinnunen med sin mor till Värnamo där modern gifte om sig och där Anne-Lie fick en ny och tryggare tillvaro. Parallellt med sitt arbete i en skivaffär tog Anne-Lie sånglektioner hos Anna Carolina Edholmer, en av Sveriges skickligaste sång- och talpedagoger. Sångstudierna resulterade 1958 i att Anne-Lie vann en talangtävling i Värnamo och vinsten öppnade året därpå dörren till medverkan i Stora Famnen, ett av dåtidens mest populära TV-program. Programmet sändes från Cirkus i Stockholm med Lennart Hyland som programledare.

Efter Stora Famnen fick Anne-Lie erbjudande om engagemang vid Stora Teatern i Göteborg, ett erbjudande som hon antog och som kom att bli det första steget på en 50-årig vandring i operettens tjänst. Hennes första roll på Stora Teatern var Lisa i Emmerich Kálmáns operett Gevinnan Mariza från 1924. Och Grevinnan Mariza kom att förbli Anne-Lies älsklingsoperett.

Några operettroller till blev det på Stora Teatern i Göteborg innan Anne-Lie Kinnunen styrde kosan mot Stockholm och Musikaliska Akademiens sångsolistklass. Efter avslutade studier där fortsatte hon till Wien för vidareutbildning vid Akademie für Musik und darstellende Kunst och privatstudier hos professor Josef Witt. Under studietiden i Wien fann hon sin livskamrat och sitt livs alldels äkta make, bassångaren och konstnären Rudolf Schmidberger.

Efter studierna i Wien och engagemang vid operan i Bonn återvände Anne-Lie Kinnunen och Rudolf Schmidberger i slutet av 1960-talet till Sverige. Under hela 1970-talet turnerade därefter Anne-Lie i ett flertal produktioner i Riksteaterns regi.

I november 1979 anordnade så Anne-Lie Kinnunen en operettkonsert på Jarlateatern i Stockholm. Konserten kom att bli avgörande för operetten i Sverige de närmaste decennierna. När publiken tillfrågades om den ville komma med i den nybildade Stockholms Operettensemble blev svaret ett rungande ja, och redan i samband konserten fick ensemblen ett flertal medlemmar.

Året därpå, 1980, producerade Stockholms Operettensemble sin första helaftonsoperett. Och premiäroperetten var, förstås, Grevinnan Mariza med Anne-Lie i rollen som Mariza. Bland övriga medverkande fanns Stig Lennart, Tord Wallström och Elisabeth Weman.

Från 1980 har Stockholms Operettensemble, med Anne-Lie Kinnunen som ledare, stått för bedriften att varje år producera en operettuppsättning och dessutom, sedan 1983, sommarkonserter på Hallwylska Palatset i Stockholm. Bland höjdpunkterna i den långa raden av produktioner kan nämnas Tiggarstudenten 1984, Zigenarbaronen 1985, En Valsdröm 1987 och Värdshuset Vita Hästen 1994.

Anne-Lie Kinnunens signum var att uppföra operett i den form som stämde överens med upphovsmännens intentioner och inte med den påklistrade regi och den tidsblandning som fram till för några år sedan var så vanlig både i Sverige och utomlands, och som dolde de relationer  människor emellan som är kärnan i varje musikteaterproduktion.

Anne-Lie Kinnunens och Rudolf Schmidbergers son Michael Schmidberger, född 1967, för numera familjens musikaliska tradition vidare. Liksom sin far är han bas med den sångliga yrkesutövningen förlagd till Kungliga Operan och andra stora scener runt om i landet.

Minneskonserten den 19 september 2010 börjar kl 15:00.

Medverkande är bland andra Siv Wennberg, Katarina Pilotti, Cecilia Nannesson, Eva Magnusson, Rita Saxmark, Karin Skoog, Mia Blomgren, Michael Schmidberger, Fredrik de Jounge, Per-Håkan Precht, Mathias Zachariassen, Robert Gehrman, Torbjörn Pettersson, Erik Ström och Lennart Bjelke.

Koreografi: Susie Sulocki-Kempe och Annika Listén.

Kapellmästare: Rimma Gotskosik. Vid pianot: Samuel Skönberg.


Astrid Jäderström och Bernt Nilsson.Om och med Emil Iwring i Plats På Scen!

I radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 17 september möter lyssnarna Astrid Jäderström, vokalist och Bernt Nilsson, musiker hos den legendariske violinisten och kapell-mästaren Emil Iwring. Värd: Bo Magnusson.

Plats På Scen! sänds varje fredag kl 12:00-13:00 med repris söndagar kl 15:00-16:00 över Radio Viking på 101,4 MHz. Stationen kan avlyssnas i Stockholm med omgivningar. På Internet hörs stationen på adressen www.radioviking.se.

Har du tillgång till Internet så går det också utmärkt att lyssna på Plats På Scen! när som helst under en veckas tid efter fredagens direktsändning. Programarkivet hittar du på webbradiosidan på Radio Viking-adressen www.radioviking.se

Mera information om Plats På Scen! via länken här nedanför till höger. Där finns också utförliga uppgifter om den musik som presenterats i de hittills 298 upplagorna i programserien. (2010-09-17)

Till musikförtecknigar Plats På Scen! »


Minneskonsert Anne-Lie Kinnunen Nybrokajen 11, 19 september 2010.Anne-Lie Kinnunen hedrad med stämningsfull minneskonsert

Den i maj 2010 bortgånga Anne-Lie Kinnunen var ända sedan slutet av 1970-talet operettens främsta företrädare i Sverige.

Söndagen den 19 september 2010 hedrades Anne-Lie Kinnunen av ett stort antal sångar- och musikerkollegor vid en stämningsfull och mycket välbesökt minneskonsert i Musikaliska Akademiens Stora Sal, Nybrokajen 11. (Välkommen att klicka på bilden för större format)

I samband med konserten offentliggjordes att det musikaliska arvet efter Anne-Lie Kinnunen kommer att förvaltas av Stockholms Nya Operettensemble under ledning av violinisten Rimma Gotskosik.

(2010-09-23)


Anne-Lie Kinnunen hedrad med stämningsfull minneskonsert

Den i maj 2010 bortgånga Anne-Lie Kinnunen var ända sedan slutet av 1970-talet operettens främsta företrädare i Sverige.

Söndagen den 19 september 2010 hedrades Anne-Lie Kinnunen av ett stort antal sångar- och musikerkollegor vid en stämningsfull och mycket välbesökt minneskonsert i Musikaliska Akademiens Stora Sal, Nybrokajen 11.

Katarina Pilotti och Rimma Gotskosik.

Att Anne-Lie Kinnunen var mycket älskad av sin publik det framgick tydligt när Musikaliska Akademiens Stora Konsertsal fylldes till sista plats vid en finstämd minneskonsert som ägde rum söndagen den 19 september 2010 för att hedra denna operettens främsta Eva Magnusson.företrädare i Sverige de senaste 50 åren. Men det var inte bara publik som hade samlats i stort antal, det var också ett flertal av hennes kollegor från de gångna årens verksamhet i Stockholms Operettensemble, en ensemble som Anne-Lie Kinnunen ledde med fast och trogen hand.

Kollegorna bjöd på ett sprakande program av det slag som var Anne-Lie Kinnunens signum. Bland solisterna: Siv Wennberg, Katarina Pilotti, Cecilia Nannesson, Eva Magnusson, Rita Saxmark, Karin Skoog, Mia Blomgren, Margareta Dahlhamn,

 

 Rimma Gotskosik, Annika Listén, Susie Sulocki Kempe och Fernando Concha Viaux.

Siw-Marie Andersson, Michael Schmidberger, Fredrik de Jounge, Per-Håkan Precht, Fernando Concha Viaux, Mathias Zachariassen, Mark Bartholdsson, Robert Gehrman, Torbjörn Pettersson, Erik Ström, Bengt Gustafsson och Lennart Bjelke. Som dansare Bo Magnusson.medverkade Susie Sulocki Kempe, Annika Listén, Eva Norberg och Emelie Lindqvist. Som kapellmästare och på violin fanns Rimma Gotskosik. Vid flygeln Samuel Skönberg och på kontrabasen Jan Bergman. Programvärdar vid konserten var Anita Fogelberg och Bo Magnusson.

I enlighet med familjens önskemål kommer Stockholms Operettensembles verksamhet att fortsätta. Ledningen övertas av den mycket meriterade och mångåriga kapellmästaren i ensemblen - Rimma Gotskosik. Ensembles namn är från och med nu Stockholms Nya Operettensemble.

Premiär för den nya ensemblen blir det den 17 oktober på Playhouse, Sibyllegatan 29 i Stockholm med en operett-, musikal- och operakavalkad.

Stockholms Nya Operettensemble.

Varmt välkommen att klicka på bilderna ovan och till höger för att se dem i större format. (2010-09-23)


Stockholms Nya Operettensemble på Playhouse, Stockholm oktober - november 2010.Premiär för Stockholms Nya Operettensemble

Det är nu klart att Stockholms Operettensemble, ledd under 30 år av den i maj i år bortgångna Anne-Lie Kinnunen, får en efterföljare. Med familjens samtycke kommer verksamheten att fortsätta som Stockholms Nya Operettensemble med den färgstarka violinisten Rimma Gotskosik som ledare.

Stockholms Nya Operettensemble har premiär den 17 oktober 2010 kl 19:00 med en musikalisk cocktail på operett, musikal, opera och dans. Ensemblens nya scen är Playhouse, Sibyllegatan 29 invid Östermalmstorg.

Efter premiären blir det föreställningar 20, 23 och 26 oktober, 13, 16, 20, 21, 23 och 25 november. Samtliga föreställningar börjar kl 14:00.

Biljetter 280 kr kan bokas på BiljettDirekt 077-170 70 70 och via ticnet.se. Teaterns biljettkassa öppnar en timme innan föreställning. (2010-09-29)


300:e upplagan i radioserien Plats På Scen!

Bo Magnusson. Programvärd i radioserien Plats På Scen!Fredagen den 1 oktober 2010 sänds den 300:e upplagan i radioserien Plats På Scen! om och med operett, musikal och filmmusik. Serien startade den 24 januari 2003 och sedan dess har lyssnarna kunnat höra ungefär 3000 musikinslag med utförliga presentationer. Många profiler i musikens värld har gästat programserien under årens lopp. Producent och programvärd sedan starten för snart åtta år sedan är Bo Magnusson.

I det 300:e programmet blickar Bo Magnusson tillbaka på de senaste hundra upplagorna och spelar ett tiotal musikaliska pärlor från dem.

Plats På Scen! sänds varje fredag kl 12:00-13:00 med repris söndagar kl 15:00-16:00 över Radio Viking på 101,4 MHz. Stationen kan avlyssnas i Stockholm med omgivningar. På Internet hörs stationen på adressen www.radioviking.se.

Har du tillgång till Internet så går det också utmärkt att lyssna på Plats På Scen! när som helst under en veckas tid efter fredagens direktsändning. Programarkivet hittar du på webbradiosidan på Radio Viking-adressen www.radioviking.se

Mera information om Plats På Scen! via länken här nedanför till höger. Där finns också utförliga uppgifter om den musik som presenterats i de hittills 300 upplagorna i programserien. (2010-09-29)

Varmt välkommen att lyssna på jubileumsprogrammet!

Till musikförtecknigar Plats På Scen! »


Minnesår Professor Robert Stolz

Kompositören och dirigenten, Professor Robert Stolz föddes den 25 augusti 1880 i Graz, Steiermark, Österrike, alltså för 130 år sedan i år. Det här uppmärksammas på många olika sätt i centrala delar av Europa. Bland annat har ett nytt frimärke givits ut och så kallade förstadagsbrev med poststämpel den 25 augusti gjorts tillgängliga.

Professor Robert Stolz 130 år - förstadagsbrev.Under sin nästan hundraåriga levnad utförde Professor Robert Stolz en musikalisk gärning av näst intill overklig omfattning – från de första små konserterna på piano som barn på 1880-talet, den första kompositionen Albumblatt (opus 1) år 1895 och fram till den allra sista insatsen 80 år senare som dirigent vid en skivinspelning i Berlin med Berliner Symphoniker. Stolz gick bort i juni 1975. Antalet kompositioner hade vid denna tid vuxit till 2000. Många av dem har blivit en del av vårt för alltid levande musikaliska arv. Han skrev musiken till ett hundratal filmer och 50 operetter och var dessutom en av världens ledande dirigenter.

På sitt lågmält enkla och varma sätt uttryckte Robert Stolz en gång för länge sedan vad han själv såg som det viktigaste med sitt liv: Om mina melodier har funnit en plats i människornas hjärtan, då vet jag att jag har fullgjort mitt uppdrag och inte levt mitt liv förgäves.

Ett par av Robert Stolz mycket goda vänner var Nicolai Gedda och Anneliese Rothenberger. Båda hörs i den 300:e upplagan av radioprogrammet Plats På Scen! den 1 oktober 2010. (2010-09-29)


 

 

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

 Tillbaka till sidans början »

     

 

 

      

 

Emelie Lindqvist, Robert Gehrman, Annika Listén, Eva Norberg och Bengt Gustafsson. I bakgrunden Torbjörn Pettersson. .

Mia Blomgren och Fredrik de Jounge.
Per-Håkan Precht.
Erik Ström och Torbjörn Pettersson.
Margareta Dahlhamn.
Siv Wennberg.
Cecilia Nannesson.
Karin Skoog och Robert Gehrman.
Rita Saxmark och Per-Håkan Precht.

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 25 februari 2012

© Edition Allegro Musik HB