ALLEGRO

Edition Allegro Musik

Robert Stolz   

ÅTER TILL

Meny Robert Stolz

Första sidan

Musik på skiva


Musik av Robert Stolz i utsökta arrangemang för blåskvintett

Musiker och sångare tycks aldrig upphöra att fascineras av den både rikhaltiga och omfattande musikskatt som kompositören Robert Stolz skapade under sitt nästan sekellånga och mycket fängslande liv. Nu senast är det Styrian Brass Blechbläserquintett som på CD har gett femton klenoder från kompositörens produktion en helt ny och oväntad men utsökt musikalisk klädedräkt.

Det är blåskvintettens trombonist Reinhard Summerer som har skapat de eleganta arrangemangen. Övriga mycket välspelande musiker är Wolfgang Huss och Heinz Kristoferitsch på trumpet, Martin Schöpfer på horn och Peter Stadlhofer på tuba. Välkommen att använda länken här nedanför till höger för närmare uppgifter om den inspelade musiken. Vi hjälper också mycket gärna till att skaffa fram skivan. Använd med fördel vår Dialog-sida vid kontakt med oss. (2005-07-22)

Till musiklista (PDF) »


CD med körmusik av Robert Stolz

Europas kulturhuvudstad 2003 var Graz i sydligaste Österrike. I staden föddes år 1880 kompositören och professorn Robert Stolz, som under sin långa levnad, han gick bort 1975, kom att bli en av den lättare klassiska musikens främsta företrädare både som tonsättare och uttolkare.

Som en av staden Graz  mest framstående personer genom tiderna hedrades Robert Stolz under kulturhuvudstadsåret bland annat med en stor festkonsert. Konserten ägde rum den 9 november 2003 och i samband därmed tillkom en CD som i flera avseenden är unik.

Bakgrunden är följande. År 2000 anordnade staden Graz en musikfestvecka för att uppmärksamma 120-årsdagen av Robert Stolz födelse. I samband därmed bildades Robert Stolz Chor & Ensemble med uppdrag att framföra Stolz-kompositioner i arrangemang för blandad kör. Framgången blev så stor att kören permanentades och nu alltså även kan höras i en rad vackra körsättningar på den nya CD:n Melodienfeuerwerk Robert Stolz. Körens ledare är Ernst Wedam, erfaren dirigent som bland annat gjort sig känd som grundare av den mycket ansedda ensemblen Wiener Bachsolisten.

Robert Stolz Chor & Ensemble ackompanjeras av Salonorchester Jo' Artis XXI med Beáta Formanek som solist på piano. Orkestern bildades år 1999 med målsättningen att återupptäcka och levandegöra den stora skatt av god, lättare klassisk musik som har skapats under de senaste två århundradena. Medlemmarna kommer från Österrike, Kroatien, Bosnien och Ungern.

Du är mycket välkommen att kontakta oss för prisuppgift med mera om Du önskar köpa den nya skivan. Använd gärna vår Dialog-sida. Brev eller telefon går naturligtvis också bra. (Se kontaktuppgifter längst ner på denna sida.) (2004-01-25)

 


 

Tillbaka till sidans början »

 

 

CD Styrian Brass med musik av Robert Stolz.

Klicka på bilden om Du vill få mer information om denna CD.

 

 

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 22 oktober 2005

© Edition Allegro Musik HB