ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

November 2005


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2005-11-01

Robert Stolz 125 år - Stor Jubileumskonsert i Västerås Konserthus

2005-11-01

Stående ovationer i Västerås Konserthus vid jubileumskonsert till minne av kompositören Robert Stolz 125 år

2005-11-17

South Pacific på Operan i Malmö

2005-11-24

Plats På Scen Special Blåsmusik!

2005-11-27

Tattoo i Stockholm 2006

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Robert Stolz 125 år - Stor Jubileumskonsert i Västerås Konserthus

Professor Robert Stolz (1880-1975).Den österrikiske kompositören och dirigenten Robert Stolz (1880-1975) blev legend redan under sin livstid. När han gick ur tiden för trettio år sedan fick han en sista hyllning på lit de parade i Wiens Statsopera och staden Wien upplät en gravplats åt honom vid sidan av Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms och Johann Strauss d y. Men det märkligaste och så fascinerande med denna och alla andra hedersbetygelser som kom honom till del, det är att de förärades en kompositör inom den lättare musiken, en kompositör som under sin levnad förvisso inte skapade vare sig en symfoni eller en stor opera men väl en nästan oöverblickbar mängd operetter, sångspel, musikaler, film- och wienermusik.Konserthuset i Västerås.

Det Robert Stolz skrev, det gjorde han så bra och så genialt att det inte bara överlevde dagen, år och årtionden utan förblir evigt grönt. Hans gåva till medmänniskorna var och förblir tröst, hopp, ljus, livsglädje och framtidstro hämtade ur en aldrig sinande musikalisk källådra. Det är musikaliska pärlor från detta goda hjärta som den traditionsrika Arosorkestern bjuder på i en stor och för Sverige unik jubileumskonsert i Västerås nya konserthus måndagen den 7 november 2005 kl 19.30. Medverkande sångsolister är Eva Magnusson och Jonas Grönberg. Orkestern dirigeras av Helen Grönberg. Konsertmästare är Christer Norrman.

Eva Magnusson, sopran och Helen Grönberg, dirigent under repetition med Arosorkestern i Västerås Konserthus.

Biljetter à 100 kronor till konserten hos Västerås Turistbyrå 021-10 38 30, Sigma Information 021-18 51 50 och Biljett Direkt 077-170 70 70. Biljetter kan också köpas hos www.ticnet.se eller bokas genom EDITION ALLEGRO MUSIK med hjälp av länken här nedanför. Ungdomar till och med sexton år fri entré. (Sen rev 2005-11-01)

Mera information (PDF) »


Stående ovationer i Västerås Konserthus vid Jubileumskonsert till minne av kompositören Robert Stolz 125 år

Eva Magnusson, sopran, i Västerås Konserthus den 7 november 2005.Köerna till biljettkassorna i Västerås mycket förnämliga nya konserthus var osedvanligt långa måndagen den 7 november. Anledningen var en stor jubileumskonsert till minne av den världsberömde kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz, som föddes i Österrike för 125 år sedan. Från kompositörens mycket stora och evigt gröna musikskatt bjöds den entusiastiska publiken på klenoder från operett, sångspel och film samt några av hans mest älskade Wienerlieder.

Eva Magnusson, Jonas Grönberg, Helen Grönberg och Arosorkestern i Västerås Konserthus den 7 november 2005.

För musiken svarade den femtiohövdade och synnerligen välklingande symfoniorkestern i Västerås - Arosorkestern - under ledning av Helen Grönberg och med Christer Norrman som konsertmästare. Sångsolister i bästa form var sopranen Eva Magnusson, innehavare av The International Robert Stolz Society Diploma Of Honour, och tenoren Jonas Grönberg.  Historiska utblickar i ord, bild och ton med anknytning till Robert Stolz liv och verk presenterades av konsertkvällens ciceron Bo Magnusson. I konserthusets foajé kunde besökarna också ta del av en intressant utställning om kompositören.

Efter stående ovationer och repriserat extranummer kunde publiken ges det mycket uppskattade beskedet att Arosorkestern med sångsolister kommer att bjuda på en ny konsert med musik från operett, musikal och film i Västerås Konserthus den 13 november 2006.

Glädjande nog kan det konstateras att den för Sverige unika konserten har bidragit till att ge internationellt eko åt musiklivet i Västerås. Till sist skall nämnas att värdefullt stöd för konserten gavs av Västerås Kultur- och Fritidsnämnd, Västmanlandsmusiken, Trädgårdscenter Göran Lindqvist samt Österrikes Ambassad i Stockholm. (2005-11-09)

Konsertprogram (PDF) »

Musikexempel (mp3) »


South Pacific på Operan i Malmö

Mary Martin och Eizo Pinza i South Pacific år 1949.På Malmö Opera och Musikteater spelas från och med den 11 november 2005 musikalen South Pacific. Musiken är av Richard Rodgers och sångtexterna av Oscar Hammerstein II. Eftersom teatern i Malmö för närvarande renoveras är spelplatsen de så kallade Båghallarna som finns på det gamla varvsområdet i Malmö. Bland cirka 50 medverkande sångare och skådespelare finns Mikael Samuelson, Helena Jonason, Anneli Martini, Fredrik Lycke, Mats Qviström och Bengt Krantz. Malmö Operaorkester svara för musiken.

South Pacific hade urpremiär den 7 april 1949 på The Majestic Theatre i New York. I huvudrollerna medverkade Mary Martin (mor till Larry Hagman) och Ezio Pinza. I den första uppsättningen spelades musikalen 1925 gånger i sträck. Näst efter Oklahoma! år 1943 - den första i en rad framgångsrika Rodgers och Hammerstein-skapelser - var South Pacific dåtidens mest spelade musikal.

På Malmö Opera spelas South Pacific till och med den 18 december 2005. Välkommen att använda länken här nedan för mera information och bokning av biljetter.

Med andledning av Malmö-uppsättningen kan musik från 1949 års originalversion av South Pacific höras i radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 18 november 2005 kl 12.00 med repris efterföljande söndag kl 15.00. Kanalen är Radio Viking på 101,4 MHz (Stockholmsområdet). På Internet är adressen www.radioviking.mine.nu. Det går också bra att använda bildlänken här till höger för att komma dit. Musikförteckning nås med hjälp av länken nedan. (2005-11-17)

Till musikförteckningar Plats På Scen! »


Plats På Scen Special Blåsmusik!

I Radio Vikings programserie Plats På Scen! sänds fredagen den 25 oktober kl 12.00 - 13.00 det fjärde och sista av höstens fyra specialupplagor med blåsmusik. Tillsammans med ordinarie programvärden Bo Magnusson medverkar blåsmusikkännarna Lars C. Stolt och Kjell Sandberg. Kanalen är 101,4 MHz och den hörs i Stockholm med omgivningar. Det går också utmärkt att lyssna via Internet. Nästa specialupplaga med blåsmusik sänds fredagen den 27 januari 2006. (2005-11-24)

Mera information om blåsmusikprogrammen (PDF) »

Till musikförteckningar Plats På Scen! »

 


Tattoo i Stockholm 2006Sjövärnskårens Musikkår, Nybrokajen, Stockholm den 24 november 2005.

Alla blåsmusikvänner har anledning att se fram emot ett evenemang på Skeppsholmen i Stockholm i juni 2006. Helgen den 17 och 18 juni genomförs nämligen i denna traditionsrika marina miljö ett så kallat tattoo. Fyra musikkårer kommer att bjuda på ett rikt varierat program helt i militärmusikens tecken. Arrangör är Sjövärnskårens musikkår med flaggtrumslagare Anders Ahlbin som initiativtagare och projektledare.

Nyheten om tattoot lämnades vid en konsert på Nybrokajen torsdagen den 24 november 2006 med Sjövärnskårens musikkår. Konserten, som höll mycket hög kvalitet, genomfördes under ledning av kårens dirigent Gustav Lundström. Gästsolist på trumpet var Tora Thorslund från Kungliga Hovkapellet. (2005-11-27)


 

 

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

Tillbaka till sidans början »

     

      

      

 

Klicka på bilden ovan för att komma till PDF-fil.


Bilden ovan till vänster:

Professor Robert Stolz.

Bilden i mitten till vänster:

Västerås Konserthus.

Bilden nedan till vänster:

Eva Magnusson, sopran och Helen Grönberg, dirigent under repetition med Arosorkestern i Västerås Konserthus.


 

 

Einzi och Robert Stolz.

Professor Robert Stolz med fru Einzi.


Bilderna till vänster:

Eva Magnusson, Jonas Grönberg och Helen Grönberg samt Arosorkestern i Västerås Konserthus den 7 november 2005.


Annons VLT den 4 november 2005.

CD R 0001.

Originalinspelning av South Pacific från 1949. Skivan (CD) kan beställas genom oss. Använd gärna vår DIALOG-sida för prisuppgift.


Bilden till vänster:

Titelsida, program från första uppsättningen av South Pacific på The Majestic Theatre i New York år 1949. Personerna på fotot är Mary Martin och Ezio Pinza.


Blåsmusikfestival i Wien juni 2005.

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 17 juni 2006

© Edition Allegro Musik HB