ALLEGRO

Edition Allegro Musik

Robert Stolz   

ÅTER TILL

Meny Robert Stolz

Första sidan

Artiklar


Minnesår Professor Robert Stolz

Kompositören och dirigenten, Professor Robert Stolz föddes den 25 augusti 1880 i Graz, Steiermark, Österrike, alltså för 130 år sedan i år. Det här uppmärksammas på många olika sätt i centrala delar av Europa. Bland annat har ett nytt frimärke givits ut och så kallade förstadagsbrev med poststämpel den 25 augusti gjorts tillgängliga.

Professor Robert Stolz 130 år - förstadagsbrev.Under sin nästan hundraåriga levnad utförde Professor Robert Stolz en musikalisk gärning av näst intill overklig omfattning – från de första små konserterna på piano som barn på 1880-talet, den första kompositionen Albumblatt (opus 1) år 1895 och fram till den allra sista insatsen 80 år senare som dirigent vid en skivinspelning i Berlin med Berliner Symphoniker. Stolz gick bort i juni 1975. Antalet kompositioner hade vid denna tid vuxit till 2000. Många av dem har blivit en del av vårt för alltid levande musikaliska arv. Han skrev musiken till ett hundratal filmer och 50 operetter och var dessutom en av världens ledande dirigenter.

På sitt lågmält enkla och varma sätt uttryckte Robert Stolz en gång för länge sedan vad han själv såg som det viktigaste med sitt liv: Om mina melodier har funnit en plats i människornas hjärtan, då vet jag att jag har fullgjort mitt uppdrag och inte levt mitt liv förgäves.

Ett par av Robert Stolz mycket goda vänner var Nicolai Gedda och Anneliese Rothenberger. Båda hörs i den 300:e upplagan av radioprogrammet Plats På Scen! den 1 oktober 2010. (2010-09-29)


Zwei Herzen im Dreivierteltakt - Glansfull premiär i Leipzig

Robert Stolz - Zwei Herzen im Dreivierteltakt - Leipzig april 2010.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Stolz - Zwei Herzen im Dreivierteltakt - Leipzig april 2010.Lördagen den 10 april 2010 fick en festklädd och feststämd publik vara med om en glansfull och oförglömlig nypremiär på operan i Leipzig. Det verk som hade premiär var operetten Zwei Herzen im Dreivierteltakt med musik av Robert Stolz. Sångtexter Robert Gilbert och libretto Paul Knepler och Ignaz Michael Welleminsky.

Strålande och härligt inspirerade prestationer från alla medverkande kunde inräknas. Alldeles särskilt skall den stora och mycket välljudande orkestern under ledning av Roland Seiffarth äras.

På operor och musikteatrar i centrala delar av Europa ingår operetten som en naturlig del i repertoaren. Inte minst gäller detta Operan i Leipzig som har en lång tradition med opera, operett och musikal i lagom blandning. Operett spelas i staden sedan 150 år tillbaka i tiden. Operetter med musik av Robert Stolz (1880-1975) har i Leipzig-operan länge haft en av sina stora tillskyndare. Och lördagen den 10 april kl 19:00 var det praktfull nypremiär på hans operett Zwei Herzen im Dreivierteltakt med närvaro av bland andra kompositörens dotter Clarissa Henry och nära släktingen Hans Stolz, som också höll ett trevligt och mycket uppskaqttat tacktal vid en sammankomst efter premiären med sångare, musiker, övriga medverkande och särskilt inbjudna.

Zwei Herzen im Dreivierteltakt har tre akter. Texterna är av Paul Knepler, Ignaz Michael Welleminsky och Robert Gilbert.

Oper Leipzig - Musikalische Komödie - april 2010.Hur kom då den här operetten till. Jo, år 1930 skrev Robert Stolz musiken till den första stora europeiska musikfilmen med synkroniserat ljud och med just titeln Zwei Herzen im Dreivierteltakt. Filmen blev en världssuccé och gick till exempel 50 veckor i sträck i New York på originalspråket tyska.

Succén ledde till att Stolz år1933 om arbetade filmen till en operett med titeln Der verlorene Walzer, en titel som så småningom ändrades till den ursprungliga filmtiteln – Zwei Herzen im Dreivierteltakt. Operetten hade urpremiär på Stadsteatern i Zürich den 30 september 1933.

Operetten handlar om två textförfattare och en kompositör som kontrakterats av en teater att med snäva tidsgränser leverera en ny operett. På ett mycket levande och initierat sätt får publiken vara med om den lätt stormiga, och verklighetsanknutna, tillkomsten av ett musikteaterverk. Och speciellt de våndor som kompositören upplever när han inte lyckas hitta fram till det stora musikaliska slagnumret i operetten.

Handlingen i Zwei Herzen im Dreivierteltakt är fylld av mänsklig verklighet, värme och substans, dialogen är intelligent, vitsig och de komiska avsnitten erbjuder underhållning på hög nivå. Musiken är ett enda långt pärlband av vackra melodier. Och ensemblen i Leipzig lyckades på ett lysande sätt förverkliga allt detta i premiärföreställningen. Inte minst var det en njutning att höra den stora och utsökt välspelande orkestern under ledning av Roland Seiffarth.

Zwei Herzen im Dreivierteltakt  spelas på Oper Leipzig till och med den 13 juni 2010.

Om Leipzig-premiären i radio

I radioprogrammet Plats På Scen! berättar programvärden Bo Magnusson fredagen den 16 april kl 12:00 om premiärföreställningen av Zwei Herzen im Dreivierteltakt på Operan i Leipzig den 10 april. Kanal: Radio Viking på 101,4 MHz och på Internet www.radioviking.se. Repris söndagen den 18 april kl 15:00 samt i programarkivet på Radio Viking för avlyssning under en vecka från och med den 18 april. (2010-04-15)


2009 års Robert Stolz-Sångtävling - Wieneroperett

Robert Stolz (1870-1975).År 1986 instiftades en sångtävling med inriktning på wieneroperett. Tävlingen gavs namn efter Professor Robert Stolz (1880-1975), högt aktad kompositör och dirigent och en av wieneroperettens allra främsta företrädare. Tävlingen, som äger rum i Hamburg i mars 2009, är öppen för skolade sångare/sångerskor födda 1 mars 1974 eller senare.

Våren 2009 avhålls Internationaler Robert Stolz Gesangswettbewerb Wiener Operette för 24:e gången. Platsen är Hamburg. Tid: Onsdagen den 4 mars till och med fredagen den 6 mars. Lördagen den 7 mars äger en avslutningskonsert rum i Laeiszhalle Hamburg, Stora salen. Medverkande artister i sångtävlingen ackompanjeras då av KlassikPhilharmonie Hamburg under ledning av Walter Gehlert.

Närmare information om tävlingen finns i folder (PDF) som kan nås via länken här nedanför. Där finns också anmälningsblankett.

Kvalificerade att delta i tävlingen är skolade sångare/sångerskor som är födda 1 mars 1974 eller senare. Anmälningsavgiften är 25 Euro. (2008-12-25)

Tag chansen att säkra en framtidsplats i livsglädjens musik och musikteater! Välkommen till tävlingen!

Till information om 24. Internationaler Robert Stolz Gesangswettbewerb (PDF) »


Unik bok på japanska om Robert Stolz

Titelsida, nyutkommen unik bok på japanska och tyska om kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz - Der letzte Walzerköning - Eine Robert Stolz Erzählung.En alldeles unik bok om den österrikiske kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz har i dagarna utkommit. Bokens huvudspråk är japanska med tyska som underspråk och den skildrar i korta texter och sällsynt vackra färgteckningar den berömde kompositörens liv. Upphovsmän är Hisashi Omichi (text) och Nagomi Yamashita (teckningar). Bokens utformning med de mycket vackra illustrationerna gör att den med god behållning kan läsas av såväl barn som ungdomar och vuxna. Bokens tyska titel är Der letzte Walzerkönig - Eine Robert Stolz Erzählung. Välkommen att kontakta oss om Du är intresserad av att köpa boken. Kontaktuppgifter hittar Du genom att klicka här eller på Om Edition Allegro Musik i menyn till vänster. (2005-10-25)


Robert Stolz 125 år - Stor Jubileumskonsert i Västerås Konserthus

Professor Robert Stolz (1880-1975).Den österrikiske kompositören och dirigenten Robert Stolz (1880-1975) blev legend redan under sin livstid. När han gick ur tiden för trettio år sedan fick han en sista hyllning på lit de parade i Wiens Statsopera och staden Wien upplät en gravplats åt honom vid sidan av Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms och Johann Strauss d y. Men det märkligaste och så fascinerande med denna och alla andra hedersbetygelser som kom honom till del, det är att de förärades en kompositör inom den lättare musiken, en kompositör som under sin levnad förvisso inte skapade vare sig en symfoni eller en stor opera men väl en nästan oöverblickbar mängd operetter, sångspel, musikaler, film- och wienermusik.Konserthuset i Västerås.

Det Robert Stolz skrev, det gjorde han så bra och så genialt att det inte bara överlevde dagen, år och årtionden utan förblir evigt grönt. Hans gåva till medmänniskorna var och förblir tröst, hopp, ljus, livsglädje och framtidstro hämtade ur en aldrig sinande musikalisk källådra. Det är musikaliska pärlor från detta goda hjärta som den traditionsrika Arosorkestern bjuder på i en stor och för Sverige unik jubileumskonsert i Västerås nya konserthus måndagen den 7 november 2005 kl 19.30. Medverkande sångsolister är Eva Magnusson och Jonas Grönberg. Orkestern dirigeras av Helen Grönberg. Konsertmästare är Christer Norrman.

Eva Magnusson, sopran och Helen Grönberg, dirigent under repetition med Arosorkestern i Västerås Konserthus.

Biljetter à 100 kronor till konserten hos Västerås Turistbyrå 021-10 38 30, Sigma Information 021-18 51 50 och Biljett Direkt 077-170 70 70. Biljetter kan också köpas hos www.ticnet.se eller bokas genom EDITION ALLEGRO MUSIK med hjälp av länken här nedanför. Ungdomar till och med sexton år fri entré. (Sen rev 2005-11-01)

Mera information (PDF) »


Professor Robert Stolz (1880-1975).Robert Stolz hedras med fem gala-föreställningar på Volksoper i Wien

För 125 år sedan, närmare bestämt den 25 augusti 1880, föddes kompositören och dirigenten professor Robert Stolz. Under nästan ett helt sekel, han gick bort i juni 1975, var Stolz en av de allra främsta och mest ansedda företrädarna för den lättare klassiska musiken på konsertestrader, inom teater, film, radio och TV och i studior hos världens ledande grammofonbolag. Som skapare av musik till bland annat ett femtiotal operetter, sångspel och musikaler, hundra filmer och närmare ett tusental fristående musikstycken, varav åtskilliga numera räknas till folkmusikgodset, var Stolz en av alla tiders mest produktiva kompositörer.

Även om hans musik är universell förblev Wien medelpunkten i Stolz liv. Men Stolz var och är alltfort också i hög grad en folkkär medelpunkt i Wien och hos wienarna. Det var här som han 1899, vid ett möte med Johann Strauss d y på dåvarande Hofoper, numera Staatsoper, fattade det avgörande beslutet att ägna sitt liv åt den lättare klassiska musik som, medvetet eller omedvetet, har blivit en angenäm och hjälpande beståndsdel i många människors liv världen över.

Den 125-åriga födelsedagen högtidlighålls under året med ett stort antal konserter och andra evenemang. I just hemstaden Wien sker det bland annat genom fem galaföreställningar på Volksoper den 7, 10, 17, 22 och 27 september. Föreställningarnas titel är Ich hab mich tausendmal verliebt. Bland medverkande sångsolister finns Martina Dorak, Regula Rosin, Sebastian Reinthaller, Zándor Németh och Adolf Dallapozza. Gäst är den berömda sopranen Renate Holm. Alfred Eschwé dirigerar och moderator är Christoph Wagner-Trenkwitz. (2005-08-17)


Strålande jubileumskonsert till minne av Robert Stolz

Musikverien, Wien den 5 juni 2005.Söndagsförmiddagen den 5 juni 2005 fylldes den vackra och berömda gyllene konsertsalen i Gesellschaft der Musikfreunde - Musikverein - Wien av en stor och högstämd publik. Anledningen var den jubileumskonsert som skulle äga rum där till minne av professor Robert Stolz födelse för 125 år sedan.

Under sitt långa liv - han föddes 1880 och gick bort 1975 - kom Stolz att utvecklas till en av giganterna inom den lättare klassiska musiken både som kompositör och dirigent. Hans storhet kom också till tydligt uttryck i Musikverein där symfoniorkestern  K&K Philharmoniker med 60 musiker under ledning av den legendariske sångare och dirigenten Herbert Prikopa bjöd på två och en halv timmes festligt och omväxlingsrikt musicerande tillsammans med de förnämliga sångsolisterna Valentina Farcas (sopran), Richard Brunner (tenor) och KS Heinz Zednik. Alla medverkande musiker och solister samt inte minst dirigenten Prikopa visade sig från sin allra mest inspirerade och glädjefyllda sida i allt från Stolz berömda Wiener Lieder till flotta marscher som Gruss aus Wien och den bländande sköna symfoniska valsen Träume an der Donau.

Inget kunde vara mera sant när publiken efter konserten vandrade ut i det sommarfagra Wien än de ord som Robert Stolz hade som sitt livs motto:

Om mina melodier har funnit en plats i människornas hjärtan, då vet jag att jag har fullgjort mitt uppdrag och inte levt mitt liv förgäves. (2005-06-13)


125 år sedan kompositören och dirigenten Robert Stolz föddes

Den 25 augusti 1880 föddes i Graz i Österrike den kände kompositören och dirigenten professor Robert Stolz. Med anledning av den 125-åriga födelsedagen kommer under 2005 ett stort antal konserter och andra evenemang att genomföras för att högtidlighålla hans minne. En första minneskonsert äger rum med Graz filharmoniska orkester den 9 januari 2005.

Närmare information om evenemang under året med anknytning till Robert Stolz kommer att lämnas successivt på denna nyhetssida. (2004-12-28)


Kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz (1880-1975).Robert Stolz Jubileumskonsert i Musikverein, Wien

Den 25 augusti 1880 föddes den kände kompositören och dirigenten professor Robert Stolz. Under 2005 genomförs en rad konserter och andra evenemang för att högtidlighålla minnet av hans födelse för 125 år sedan och hans omfattande och mångsidiga produktion under nästan ett helt sekel i musikens tjänst. Stolz gick bort 1975.

Den 5 juni 2005 kl 11.00 ger K & K Philharmoniker en Robert Stolz Jubiläumskonsert i Muskverein i Wien. Konserten äger rum i Grosser Saal. Dirigent är Herbert Prikopa. Som sångsolister medverkar Valentina Farcas/sopran, Richard Brunner/tenor samt  den kände operett-tenoren Peter Minich. (2005-06-02)


Fru Einzi Stolz har gått ur tiden

Yvonne Louise "Einzi" Stolz, änka efter kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz, har avlidit i en ålder av 91 år. Fru Stolz gick bort den 18 januari 2004. I enlighet med hennes önskan ägde begravningen rum i den innersta familjekretsen. Sin sista vila har Fru Stolz fått vid sidan av maken i dennes hedersgrav på Zentralfriedhof i Wien.

Fru Einzi Stolz, som ogift med efternamnet Ulrich, föddes den 1 maj 1912 i Warszawa. Efter att en tid ha varit bosatt i London kom hon 1939 till Paris för att studera juridik. Hon blev där bekant med den 32 år äldre Robert Stolz som - till följd av han under 1930-talet hjälpt judar att fly från Tyskland - tvingats lämna Österrike i samband med den tyska ockupationen 1938. Efter Frankrikes krigsförklaring mot Tyskland i september 1939 internerades den då 59-årige österrikaren Stolz som varande en säkerhetsrisk. Efter en dramatisk räddningsaktion av fru Einzi Stolz lyckades båda år 1940 ta sig till USA där de sedermera gifte sig. Trots mycket stora framgångar för Robert Stolz som dirigent och kompositör på den nya kontinenten återvände paret omedelbart efter andra världskriget till Österrike och Wien där Stolz -  mycket tack vare stödet från hustrun som han gav det kärleksfulla smeknamnet Einzi  - fick uppleva ännu en 35-årig glansperiod som kompositör och dirigent.

Som förkämpe för den lättare klassiska musikens fortbestånd och utveckling blev fru Stolz en legend redan under sin livstid. Med obändig energi, och med världen som arbetsfält, öppnade hon ständigt portar till ny publik som kom att älska först och främst makens stora skatt av evigt gröna lättare klassiska kompositioner men också den musik som skapades av kompositörskolleger som Johann Strauss d y, Franz Lehár och Oscar Straus.


Några personliga minnesord

Fru Einzi Stolz var en Grande Dame i ordens mest positiva bemärkelse. En första kontakt som författaren till ovanstående rader hade med henne för tre decennier sedan fördjupades så småningom till en innerlig och vänfast relation som också kom att omfatta författarens hustru, som alltid i sin sångliga gärning fick del av det varma och inspirerande stödet från den godhjärtade fru Stolz. I våra liv träder då och då människor in och slår följe med oss ett stycke. Några blir emellertid kvar för alltid därför att de lämnar spår i våra hjärtan. För oss var Fru Einzi Stolz just en sådan människa. Vi kommer för alltid att minnas henne som det allra finaste livet har bjuda.

Bo och Eva Magnusson


I radioprogrammet Plats På Scen! söndagen den 1 februari 2004 kl 15.00 hedras minnet av Fru Einzi Stolz med några minnesord och tre speciella musikaliska inslag komponerade av hennes man Professor Robert Stolz. Plats På Scen! sänds över Radio Viking på 101,4 MHz och kan även höras på Internet. Bild-länken till vänster längre upp på sidan leder dit. I ett kommande Plats På Scen Special! sänds en intervju med fru Einzi Stolz från augusti 2003. Besked om den exakta programtidpunkten lämnas senare.

I en konsert med Karlbergs FBU-musikkår och sångsolisten Eva Magnusson den 15 februari framförs flera kompositioner av Robert Stolz. (2004-01-30)


Till minne av Fru Einzi Stolz

Den 8 mars 2004 äger en mässa rum i Augustinerkirche, Hofburg, Wien till minne av den nyligen bortgångna Fru Yvonne Louise "Einzi" Stolz (1/5 1912 - 18/1 2004) änka efter kompositören och dirigenten Professor Robert Stolz. Officiant är Pater Albin Scheuch.

Under mässan framförs Ave Maria, Wind, o trag das Wort der Liebe himmelwärts ur operan Die Rosen der Madonna, Frag nicht warum ich gehe samt Auf der Heide blüh'n die letzten Rosen. Samtliga stycken är komponerade av Robert Stolz och de framförs av Ildiko Raimondi, Sebastian Reinthaller, Michael Heltau och Renate Holm.

        

     

      

"Die Liebe geht über den Tod hinaus -

Kärleken är större än döden".

(2004-02-29)


Zwei Herzen im Dreivierteltakt - Lysande nypremiär på Operan i Würzburg

Fredagen den 31 oktober 2003 fick den fulltaliga publiken på Operan - Mainfrankentheater - i den vackra bayerska staden Würzburg vara med om en glittrande nypremiär: Operetten Zwei Herzen im Dreivierteltakt med en myckenhet teatralisk esprit och ett fyrverkeri av musikaliska läckerheter signerade professor Robert Stolz. Musiken framfördes med stor spänst och skönhet av Würzburgs filharmoniska orkester tillika operaorkester under ledning av den varmt entusiasmerande dirigenten Christopher Wasmuth.

     

      

      

     

       

Operan i Würzburg 31 oktober 2003.

      

Zwei Herzen im Dreivierteltakt, som uruppfördes i Zürich 1933, handlar om det lätt kaotiska livet bakom scenen på en musikteater. Sångare, skådespelare och dansare fångar i Würzburg-uppsättningen på ett exakt och briljant sätt hela det mikrokosmos av mänskliga relationer och stämningslägen - från stor glädje till sorg och förtvivlan - som karaktäriserar livet på teatern. Ett mikrokosmos som  vi i vardagen på sätt och vis alla befinner oss i och som därför i teaterversion så intimt berör oss, särskilt när det som på Würzburgoperan spelas upp med sådan stor innerlighet och respekt för människan på teaterparkett och teaterbalkong. Stor del i framgången har kompositören Robert Stolz som alltid, och utan några överdrivna musikdramatiska åthävor, på kornet kunde fånga en sinnesstämning, en upplevelse eller en levnadshistoria i några få minuters genialisk musik.

Premiären avlutades med 15 minuters stormande ovationer från publiken och ett näst intill oräkneligt antal inropningar av kvällens artister och andra som bidragit till uppsättningen.

Under säsongen 2003/2004 ges Zwei Herzen im Dreivierteltakt ett trettiotal gånger. Föreställningarna är redan i stort sett utsålda. 

Vi vill varmt rekommendera alla operettvänner som har möjlighet att ta tillfället i akt att uppleva denna strålande och mycket underhållande uppsättning av Zwei Herzen im Dreivierteltakt(2003-11-16)

Mer att läsa om operetten Zwei Herzen im Dreivierteltakt »


 

Tillbaka till sidans början »

 

 

 

 

 

 

 

Robert Stolz - Zwei Herzen im Dreivierteltakt - Leipzig april 2010.

Robert Stolz - Zwei Herzen im Dreivierteltakt - Leipzig april 2010.

Titelsida program och scenbilder Zwei Herzen im Dreivierteltakt Oper Leipzig april - juni 2010.

Foton här ovanför och ovan till vänster: Andreas Birkigt.

Oper Leipzig - Affischtavlor april 2010.

Bilden ovan: Affischtavlor invid Oper Leipzig. Till vänster information om Das Rheingold av Richard Wagner och till höger om Zwei Herzen im Dreivierteltakt av Robert Stolz.

Bilden till vänster: Oper Leipzig - Musikalische Komödie.

Foton: Edition Allegro Musik HB.


Välkommen att klicka på bilden till vänster och den här ovanför för att se dem i större format.


 

Robert Stolz Gesangswettbewerb 2009 i Hamburg.

Titelsida, folder med information om 24. Internationaler Robert Stolz Gesangswettbewerb Wiener Operette i Hamburg den 4 - 7 mars 2009.

Välkommen att klicka på bilden för att nå hela foldern (PDF).

Klicka på bilden ovan för att komma till PDF-fil.


Bilden ovan till vänster:

Professor Robert Stolz.

Bilden i mitten till vänster:

Västerås Konserthus.

Bilden nedan till vänster:

Eva Magnusson, sopran och Helen Grönberg, dirigent under repetition med Arosorkestern i Västerås Konserthus.


 

 

Sebastian Reinthaller, Martina Dorak och Sebastian Holecek. Bild: Volksoper Wien.

Sebastian Reinthaller, Martina Dorak och Sebastian Holecek i galaföreställningen Ich hab mich tausendmal verliebt på Volksoper i Wien.

Bild: Volksoper, Wien.

 

Programblad, titelsida Robert Stolz Jubiläumskonzert den 5 juni 2005 i Musikverein, Wien.

Kompositören och dirigenten professor Robert Stolz (1880-1975).

Professor Robert Stolz

1880-1975

Gesellschaft der Musikfreunde - Musikverein - Wien i januari 2005.

Gesellschaft der Musikfreunde - Musikverein - Wien i januari 2005.

Yvonne Louise UIrich vid den tid då hon första gången träffade kompositören och dirigenten Robert Stolz.

Vykort framställt med anledning av Würzburgoperans uppsättning av Zwei Herzen im Dreivierteltakt.

Det mycket vackra Würzburg, med anor från 600-talet och en tid intaget av svenskarna (1631), ligger i norra Bayern.

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 22 januari 2011

© Edition Allegro Musik HB