ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

Juni 2005


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2005-06-02

Eva Magnusson och Per Olsson tilldelas Franska Skolans pedagogpris 2005

2005-06-08

Karin Pagmar gästar Plats På Scen!

2005-06-13

Strålande jubileumskonsert till minne av Robert Stolz

2005-06-15

Eva Magnusson till Bad Ischl i Österrike med svenskt konsertprogram

2005-06-16

Glad Änkan i galapremiär på Volksoper i Wien

2005-06-23

Mr Ernest - Mycket underhållande sommarkomedi i Södertälje

2005-06-25

Festlig öppning av operettfestspelen i Baden bei Wien med Frühjahrsparade av Robert Stolz

2005-06-25

Richard Rodgers The King And I i Stockerau, Österrike

2005-06-30

Sista upplagan av Plats på Scen! före sommaruppehållet

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Eva Magnusson och Per Olsson tilldelas Franska Skolans pedagogpris 2005

Eva Magnusson, sångerska och sångpedagog.

 

 

Sångerskan och musikläraren Eva Magnusson har tillsammans med musikläraren Per Olsson tilldelats Franska Skolans pedagogpris 2005. I motiveringen sägs bland annat att de får priset för sitt mycket professionella arbete med att låta elever och lärare möta musikens alla olika ansikten. (2005-06-02)

 


Karin Pagmar gästar Plats På Scen!

Den i Wien bosatta sångerskan och skådespelerskan Karin Pagmar är gäst i radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 10 juni. Karin Pagmar har de senaste tio åren haft stora framgångar i Centraleuropa bland annat med en musikal och olika konsertprogram om Zarah Leander. Hon har också haft stora roller i många operetter på ledande scener främst i Österrike. På skiva finns förnämliga tolkningar av en lång rad sånger av kompositörer som Michael Jary, Theo Mackeben, Ralph Benatzky, Victor Young och Robert Stolz.

Plats På Scen! sänds fredagar mellan 12.00 och 13.00. Repris efterföljande söndag 15.00-16.00. För att lyssna på programmet skall radion vara inställd på Radio Viking 101,4 MHz. Stationen kan höras i Stockholm med omgivningar. Det går också bra att lyssna - utan geografiska begränsningar - via Internet. Använd i så fall bildlänken här till höger. Plats På Scen! sänds också över den nordiska stationen Kustradion på spanska solkusten - Costa del Sol. Sändningstider med mera hittar Du på www.kustradion.nu . (2005-06-08)

Till musikförteckningar Plats På Scen! »


Strålande jubileumskonsert till minne av Robert Stolz

Musikverien, Wien den 5 juni 2005.Söndagsförmiddagen den 5 juni 2005 fylldes den vackra och berömda gyllene konsertsalen i Gesellschaft der Musikfreunde - Musikverein - Wien av en stor och högstämd publik. Anledningen var den jubileumskonsert som skulle äga rum där till minne av professor Robert Stolz födelse för 125 år sedan.

Under sitt långa liv - han föddes 1880 och gick bort 1975 - kom Stolz att utvecklas till en av giganterna inom den lättare klassiska musiken både som kompositör och dirigent. Hans storhet kom också till tydligt uttryck i Musikverein där symfoniorkestern  K&K Philharmoniker med 60 musiker under ledning av den legendariske sångare och dirigenten Herbert Prikopa bjöd på två och en halv timmes festligt och omväxlingsrikt musicerande tillsammans med de förnämliga sångsolisterna Valentina Farcas (sopran), Richard Brunner (tenor) och KS Heinz Zednik. Alla medverkande musiker och solister samt inte minst dirigenten Prikopa visade sig från sin allra mest inspirerade och glädjefyllda sida i allt från Stolz berömda Wiener Lieder till flotta marscher som Gruss aus Wien och den bländande sköna symfoniska valsen Träume an der Donau.

Inget kunde vara mera sant när publiken efter konserten vandrade ut i det sommarfagra Wien än de ord som Robert Stolz hade som sitt livs motto:

Om mina melodier har funnit en plats i människornas hjärtan, då vet jag att jag har fullgjort mitt uppdrag och inte levt mitt liv förgäves. (2005-06-13)


Eva Magnusson till Bad Ischl i Österrike med svenskt konsertprogram

Eva Magnusson. Solist vid konsert med Karlbergs Musikkår den 24 april 2005.

Den 18 juli 2005 kl 19.00 ger sopranen Eva Magnusson konsert i det berömda Stadsmuseet i musikstaden Bad Ischl i Österrike. Stadsmuseet var på 1800-talet sommarhemvist för den österrikiska kejsarfamiljen. I den lokal där Eva Magnusson framträder förlovade sig år 1853 den österrikiske kejsaren Franz Joseph I med den blivande kejsarinnan Elisabeth.

Eva Magnusson är återkommande gäst i Bad Ischl. Senast i augusti 2004 uppträdde hon där i tre mycket uppskattade konserter, två av dem tillsammans med Karlbergs Musikkår. Efter önskemål från stadens kulturansvariga bjuder Eva Magnusson i sommar på ett strövtåg i svensk musik från Carl Michael Bellman till Jules Sylvain. Ackompanjatör på piano är Ralph Petruschka. (2005-06-15)

Till konsertinformation (PDF) »


Glada änkan i galapremiär på Volksoper i Wien

Franz Lehár. Minnesmärke i Stadtpark, Wien. Juni 2005.Franz Lehárs 100-hundraårsjubilerande genombrottsoperett Den glada änkan hade nypremiär på Volksoper i Wien söndagen den 5 juni 2005. Hedersgäst vid galaföreställningen var 101-årige Johannes Heesters, en av alla tiders främsta och mesta uttolkare av rollen som Danilo Danilowitsch, Hanna Glawaris, änkans, motspelare i operetten. Heesters föddes ett år innan Glada änkan hade urpremiär år 1905. Sin första Danilo gjorde han på nyårsaftonen 1938.

På Volksoper spelas Glada änkan nu närmast den 19, 24 och 30 juni. operetten återkommer på Volksoper den 8 augusti och spelas därefter ett flertal gånger under hösten 2005.Johannes Heesters.

Mer om nypremiären och musik från Glada änkan kan Du höra om Du lyssnar på radioprogrammet Plats På Scen! fredagen den 17 juni kl 12.00 med repris söndagen den 19 juni kl 15.00. Kanal: Radio Viking på 101,4 MHz (Stockholm med omgivningar) eller Internet www.radioviking.mine.nu. För lyssnare på spanska Solkusten: Kustradion på 105 MHz eller Internet www.kustradion.nu. (2005-06-16)


Mr Ernest - Mycket underhållande sommarkomedi i Södertälje

Sommarteater i den idylliska miljön invid Wendela Hebbes hus i Södertälje har blivit tradition. Vädrets makter var också på strålande humör när Berit Carlberg och hennes skådespelarkolleger onsdagen den 22 juni hade premiär på Oscar Wildes klassiker The Importance Of Being Earnest. På svenska har det blivit Mr Ernest.

Underhållande är ju pjäsen redan i original. Här är teaterupplevelsen ännu mera trivsam tack vare ett antal finurligt inlagda sång-, musik- och dansnummer. Allt genomförs på bästa spelhumör av alla medverkande. Och dessa är, förutom redan nämnda Berit Carlberg, Kent Malte Malmström, Mia Poppe, Johan Jansson, Helena Fernell, Niclas Strand och Lena Granath. För utmärkt ackompanjemang på piano, inspelat hos Musicant Studio, svarar Oswald Löpare. Sångtexterna är av Berit Carlberg och Kent Malte Malmström. Berit Carlberg svarar också för regin.

Wendela Hebbes hus ligger i centrala Södertälje, alldeles invid Södertälje kanal och cirka tio minuters promenad från pendeltågsstationen Södertälje Central. Gott om parkeringsplatser finns alldeles i närheten av Wendela Hebbes hus som också hyser en trevlig restaurang med trädgård.

Mr Ernest spelas till och med den 14 augusti. Mera information och biljetter på 08-646 14 52 alternativt 070-305 40 79. (2005-06-23)


Festlig öppning av operettfestspelen i Baden bei Wien med Frühjahrsparade av Robert Stolz

Lördagen den 25 juni 2005 kl 19.00 går ridån upp för premiärföreställningen i sommarens operettfestspel i Baden bei Wien. Som premiäroperett har valet fallit på den mycket angenäma Frühjahrsparade med musik av den år 1880 födde Professor Robert Stolz och med text av Ernst Marischka och Hugo Wiener. Operetten tillkom år 1963 efter tre framgångsrika filmatiseringar av ämnet och den hade urpremiär på Volksoper i Wien år 1964 under kompositörens personliga ledning.

Bland de medverkande i Baden bei Wien finns operettlegender som Peter Minich. För regin svarar Professor Robert Herzl, en av nutidens främsta kännare av operett och från och med  år 2005 konstnärlig ledare vid Stadsteatern i Baden bei Wien. Det är för övrigt bara att glädjas åt att teatern i Baden bei Wien, med tillhörande utomordentligt vackra och behagliga sommararena, fortsätter att producera operetter som både i antal och konstnärlig nivå gör den till konstriktningens kanske främsta i Europa. Sommerarena Baden Bei Wien.

Frühjahrsparade spelas till och med den 4 september. För mera utförliga uppgifter om speldagar och tider är Du mycket välkommen att använda de två övre länkarna här nedanför till höger. Via den översta går det också att beställa biljetter över Internet. Med hjälp av den tredje länken når Du utförlig information om operetten Frühjharsparade. (2005-06-25)

Till spelplan Sommerarena 2005 (PDF) »

Mera om Frühjahrsparade (på svenska) »


Richard Rodgers The King And I i Stockerau, Österrike

Varje sommar sedan 1964 genomförs teaterfestspel i Stockerau, en stad några mil nordväst om Wien i Österrike. Årets produktion är The King And I, en av de riktigt stora musikalerna med urpremiär 1951. Musik av Richard Rodgers och text av Oscar Hammerstein II.

I Stockerau har musikalen premiär den 6 juli och den spelas sedan varje tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag till och med den 20 augusti. Föreställningarna börjar kl 20.00. Huvudrollen som Kungen av Siam spelas av den populäre österrikiske estradören  Alfons Haider och i rollen som Guvernanten Anna uppträder sångerskan Jessica Blume. (2005-06-25)


Sista upplagan av Plats På Scen! före sommaruppehållet

Fredagen den 1 juli kl 12.00 sänds den 95:e upplagan av operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen!. Kanal: Radio Viking på 101,4 MHz och på Internet. Programmet är det sista före sommaruppehållet ochSommaruppehåll ... det innehåller bland annat ett samtal med Berit Carlberg om sommarens uppsättning av Oscar Wildes berömda pjäs Mr Ernest vid Wendela Hebbes hus i Södertälje. Musik och sång i direktupptagning från en föreställning nyligen kan också höras i programmet.

Plats På Scen! återkommer med nästa upplaga fredagen den 19 augusti kl 12.00.

Den musik som spelas i Plats På Scen! är sammanställd med utförliga uppgifter i förteckningar som Du alltid kan nå med hjälp av länken här nedanför till höger.

Plats På Scen! sänds också över den skandinaviska Kustradion på spanska Solkusten. Frekvens 105 MHz och på Internet. (2005-06-30)

Till musikförteckningar Plats På Scen! »


 

 

 

Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

 Tillbaka till sidans början »

     

      

 

Karin Pagmar, sångerska och skådespelerska.

Karin Pagmar.

 
Programblad, titelsida Robert Stolz Jubiläumskonzert den 5 juni 2005 i Musikverein, Wien.

Informationsblad konsert Eva Magnusson i Bad Ischl, Österrike den 18 juli 2005.

Bildlänk till information om konsert (PDF) med Eva Magnusson i Bad Ischl den 18 juli 2005.

Foto: Åke Hägglund.

 

Volksoper, Wien den 5 juni 2005. Premiär Glada änkan.

Volksoper i Wien vid nypremiären på Glada änkan den 5 juni 2005.

Bilden längst till vänster: Franz Lehár - minnesmärke i Stadtpark, Wien.


Bilden närmast till vänster: Johannes Heesters - gäst vid introduktionsföredrag om Glada änkan den 2 juni 2005 och vid operettens nypremiär på Volksoper den 5 juni 2005.


 

Mr Ernest. Sommarteater 2005 i Södertälje. Titelsida programhäfte.

Kammersänger Peter Minich.

Kammersänger Peter Minich som Kaiser Franz Joseph I i operetten Frühjahrsparade på Sommerarena i Baden bei Wien.

 

 

 

 

Bildlänk till Radio Viking.

 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 15 september 2005

© Edition Allegro Musik HB