ALLEGRO

Edition Allegro Musik

För angenäma musikupplevelser   

HUVUDMENY

Första sidan

Nyheter

Artiklar

Dialog

Erbjudanden

Beställningar

Bibliotek

Hänvisningar

Om Edition Allegro Musik

Arkiv Nyheter

Maj 2005


Välkommen till vårt arkiv! Du når önskat material genom att klicka på datumet till vänster i tabellen. Vi önskar Dig intressanta och angenäma läsupplevelser!

   

Datum

Titel

2005-05-02

Den 100-årsjubilerande Glada änkan i nyuppsättning på Volksoper i Wien

2005-05-10

Opera, operett och musikal på Solnadals Värdshus

2005-05-12

Die lustige Witwe i Mörbisch

2005-05-13

Niederösterreichischer Operettensommer tioårsjubilerar med Im Weissen Rössl

2005-05-14

Greven av Luxemburg på Göteborgsoperan

2005-05-15

Der lustige Krieg - Sommaroperett i Bregenz

2005-05-18

Ett musikaliskt möte i Konstnärssommar på Bokö

2005-05-21

Angenäm operett på GöteborgsOperan

2005-05-23

En raritet och en repertoaroperett i sommarens Lehár-Festival i Bad Ischl

2005-05-23

Landhotel Hubertushof

2005-05-26

Harry Sernklef gäst i radioprogrammet Plats På Scen!

   Tillbaka till Arkiv Nyheter »


Den 100-årsjubilerande Glada änkan i nyuppsättning på Volksoper i Wien

Det var lördagen den 30 december 1905, alltså för 100 år sedan, som Den glada änkan Hanna Glawari, i Mizzi Günthers gestalt, för allra första gången uppenbarade sig på scenen och scenen den fanns i vackra Theater an der Wien i Wien. För kompositören Franz Lehár betydde Glada änkan det stora genombrottet. Med Glada änkan inleddes också ett nytt skede inom musikteaterformen operett som brukar kallas silverepoken och med kompositörer som Emmerich Kálmán, Oscar Straus, Leo Fall, Robert Stolz och Ralph Benatzky för att nämna några.

Volksoper, Wien i januari 2005. Teaterns salong.Den glada änkans 100-hundraårsjubileum uppmärksammas med en rad nyuppsättningar runt om i världen. En sådan presenteras inom kort av Volksoper i Wien. Premiären äger rum söndagen den 5 juni 2005. Biljetter till Glada änkan - och alla andra operetter som spelas på Volksoper - kan bekvämt och säkert beställas on-line. För att komma till Volksoper är Du mycket välkommen att använda länken här nedanför. (2005-05-02)

Till Volksoper i Wien »


Anne-Lie Kinnunen, Michael Schmidberger, Eva Magnusson och Samuel Skönberg på Solnadals Värdshus den 8 maj 2005.Opera, operett och musikal på Solnadals Värdshus

Söndagen den 8 maj kunde en förtjust publik på det anrika och vårfagra Solnadals Värdshus höra operettsopranerna Anne-Lie Kinnunen och Eva Magnusson samt basvirtuosen Michael Schmidberger i ett generöst program med evigt gröna melodier från opera, operett, musikal och film. Till detta några vackra svenska vår- och sommarsånger. För utsökt ackompanjemang på piano svarade Samuel Skönberg. (2005-05-10)


Sjöscenen i Mörbisch, Burgenland, Österrike.

Die lustige Witwe i Mörbisch

Den sannolikt allra mest spektakulära uppsättningen av operetten Die lustige WitweGlada änkan - jubileumsåret 2005 kan under sommaren beskådas i Mörbisch, Burgenland, Österrike. Varje sommar sedan 1957 spelas där operett på en friluftsarena med sjöscen. Operettfestspelen - Seefestspiele Mörbisch - har efterhand vuxit till spektakulärt format under ledning av intendenten Kammersänger Harald Serafin. Den mycket modernt utrustade anläggningen kan numera ta emot över 6000 åskådare per föreställning. Till sommarens uppsättning av Glada änkan, som spelas 14 juli - 28 augusti, har 210 000 biljetter hittills sålts i förköp. När detta skrivs finns cirka 20 000 biljetter kvar.

Seefestspiele Mörbisch bjuder på en mycket innehållsrik hemsida som Du når via länken här nedanför till höger. Bland annat går det med hjälp av en kamera som Du själv manövrerar att när som helst se på levande bilder från friluftsarenan.

Mera om Seefestspiele Mörbisch hittar Du under rubriken ARTIKLAR i HUVUDMENYN till vänster på den här sidan. (2005-05-12)


Niederösterreichischer Operettensommer tioårsjubilerar med Im Weissen Rössl

I ett mjukt böljande vinodlingsdistrikt några mil nordväst om Wien ligger den lilla staden Langenlois med det anrika och vackra Schloss Haindorf. Med slottet som en alldeles äkta kuliss genomförs varje år den så kallade Niederösterreichischer Operettensommer. Verksamheten inleddes år 1996 med Robert Stolz operett Zwei Herzen im Dreivierteltakt och när operettsomrarna nu firar tioårsjubileum så sker detta med det outslitliga sångspelet Im Weissen Rössel - Värdshuset Vita Hästen. Ralph Benatzky står för merparten av musiken. På sätt och vis sluts emellertid cirkeln eftersom Robert Stolz är upphovsman till två av de bästa musikaliska inslagen i sångspelet - Mein Liebeslied muss ein Walzer sein och Die ganze Welt ist himmelblau.

Bland de medverkande på Schloss Haindorf finns KS - Kammersänger - Adolf Dallapozza, en folkkär sångare sedan många år på Volksoper i Wien där han är något av arvtagare till Per Grundén och Peter Minich som wienarnas publikgunstling.

Im Weissen Rössel har premiär den 22 juli och spelas sedan 23, 24, 29 och 30 juli samt 5, 6, 12, 13 och 14 augusti.

Att uppleva en operettföreställning vid det idylliska Schloss Haindorf med anslutande promenad och lättare förtäring i den vackra slottsträdgården är en upplevelse som under lång tid stannar i behagligt minne. (2005-05-13)


Greven av Luxemburg på Göteborgsoperan

Alla operettvänner har anledning att glädjas nu under maj och juni 2005. Då spelas nämligen Franz Lehárs Greven av Luxemburg på Göteborgsoperan i en för just vår tid - och för Sverige - sällsynt större uppsättning.

Greven av Luxemburg, med urpremiär den 12 november 1909 i Wien, är näst efter Glada änkan Franz Lehárs mest framgångsrika scenverk bland de tjugosju (inräknat bearbetningar) som han skrev musik till. Handlingen utspelar sig i parisisk konstnärsmiljö vid 1900-talets början.

Bland de medverkande i Göteborgsoperans uppsättning finns Tomas Lind, Carolina Sandgren, Peter Harryson, Mattias Ermedal, Karin Kjellgren och Iwar Bergkwist. Dirigent är professorn i orkesterspel vid Musikhögskolan i Göteborg, B. Tommy Andersson, som i Svenska Dagbladet i samband med premiären den 7 maj hade följande tänkvärda ord att framföra: Det är dags för en renässans för operetten! Den har kvaliteter, musikaliskt och dramatiskt, som både dirigent och sångare upplever som en stimulans och utmaning. Greven av Luxemburg spelas dagtid till och med den 2 juni 2005. (2005-05-14)


Der lustige Krieg - sommaroperett i Bregenz

Som en pendang till operettfestspelen i Mörbisch allra längst österut i Österrike genomförs sedan många år sommarfestspel i Bregenz vid Bodensjön i Österrikes västligaste del Vorarlberg. På den spektakulära sjöscenen uppförs numera oftast musikal och opera - i år Giuseppe Verdis Trubaduren - medan operettuppsättningarna sedan ett par år spelas på teaterjuvelen Theater am Kornmarkt i hjärtat av Bregenz.

Sommarens operett är Der lustige Krieg med musik av Johann Strauss d y. Texter: Friedrich Zell och Richard Genée. Operetten uruppfördes på Theater an der Wien i Wien den 25 november 1881. Titeln till trots är handlingen i Der lustige Krieg ingalunda krigisk utan ett högst njutbar förvecklingshistoria i två låtsasländer vid Medelhavet på 1730-talet. Operetten blev på sin tid en ansenlig succé för Johann Strauss d y och inte minst för den sedermera mycket folkkäre skådespelaren och sångaren Alexander Girardi som med arian Nur für Natur i Der lustige Krieg fick sitt stora genombrott.

På Theater am Kornmarkt spelas Der lustige Krieg 10, 12, 14 och 16 augusti 2005. Mera information och möjlighet att beställa biljetter finns på hemsida Bregenzer Festspiele. Du når sidan via länken här nedanför till höger. Mera information hittar Du också i några av våra tidigare nyhetsnotiser genom att använda den andra länken här nedanför.

Musik från Der lustige Krieg kan Du höra i operett-, musikal- och filmmusikprogrammet Plats På Scen! fredagen den 20 maj 2005 kl 12.00 med repris söndagen den 22 maj kl 15.00. Programmet sänds över Radio Viking på 101,4 MHz. Stationen kan höras i Stockholm med omgivningar. Utan geografiska begränsningar kan programmet också avlyssnas på Internet www.radioviking.mine.nu. (2005-05-15)


Ett musikaliskt möte i Konstnärssommar på Bokö

Björn Eriksson, Linus Flogell, Helena Eriksson, Iwar Bergkwist och Eva Magnusson i juli 2004 på naturteatern vid Västantill brygga på Bokö.Strax sydöst om Valdemarsvik, allra längst ut i Gryts skärgård, ligger den sköna Bokö. Tack vare stort engagemang och stark gemenskap bland bofasta och deltidsboende är ön mycket levande, inte minst vad gäller kultur i olika former. Ett uttryck härför är det spännande musikaliska möte med artister och konstnärer som befolkat och besjungit skärgården kring Bokö som genomförs lördagen den 2 juli med början kl 16.00. Platsen är den vackra naturteatern vid Västantill brygga. För sången och musiken svarar Helena Eriksson, Eva Magnusson, Iwar Bergkwist, Linus Flogell och Otto Freudenthal. Programvärd är landshövding Björn Eriksson. Programsammanställning: Iwar Bergkwist.

Om Du är i Valdemarsviks-trakten den 2 juli så passa på att vara med om en alldeles speciell och angenäm upplevelse ute på Bokö. Entré 100 kr. Information om båttransporter till Bokö hittar Du i den lokala dagspressen. (2005-05-18)


Angenäm operett på GöteborgsOperan

GöteborgsOperan i maj 2005.Den som vill uppleva operett i en form som närmar sig upphovsmännens ursprungliga föresatser, och när det gäller musikens alla raffinerade klangbilder och nyanser inte minst tack vare den inspirerande dirigenten B. Tommy Andersson, rekommenderas att bege sig till Göteborg och bevista någon av de återstående föreställningarna av GöteborgsOperans Greven av Luxemburg. Men det gäller att skynda på. Operetten spelas bara några få gånger till, nämligen den 22 och 27 maj samt den 1 och 2 juni. Ett enkelt sätt att få mer information och beställa biljetter är att använda länken till Göteborgs-Operan här nedanför till höger.

För Dig som inte kan uppleva Franz Lehárs Greven av Luxemburg på GöteborgsOperan finns i alla fall möjlighet att höra musik från operetten i radioprogrammet Plats På Scen! den 3 och 5 juni 2005. Mera om sändningskanal, tider och annat hittar Du med hjälp av den andra länken här nedanför. (2005-05-21)

Till Göteborgsoperan »

Till Plats På Scen! »


En raritet och en repertoaroperett i sommarens Lehár Festival i Bad Ischl

Bad Ischl. Kongress und Theaterhaus.I den idylliska och historiskt mycket intressanta kurstaden Bad Ischl i östra delen av det natursköna Salzkammergut i Österrike genomförs varje sommar alltsedan 1961 högklassiga operettfestspel. Operetterna spelas i det praktfulla Kongress und Theaterhaus (bilden till vänster) som efter en grundlig renovering för några år sedan har all tänkbar modern teknik för musikteateruppsättningar.

2005 års program innehåller en raritet, nämligen operetten Eva från 1911 med musik av Franz Lehár (1870 -1948). Operetten väckte på sin tid viss uppståndelse och debatt eftersom den delvis utspelar sig i fabriksmiljö. Lehár var under många år bosatt i Bad Ischl och många av hans operetter kom till där, ofta i ett nära samspel med hans favorittenor Richard Tauber.

I motsats till Eva tillhör festivalens andra operett standardrepertoaren på centraleuropeiska musikteatrar - Der Bettelstudent - Tiggarstudenten - med musik av Karl Millöcker (1842-1899). Der Bettelstudent uruppfördes år 1882. Utöver de båda operetterna bjuder sommarens festival bland annat på en stor gala med spansk operett - Zarzuela - och flera spännande konserter i mindre format. Varje dag under hela sommaren framförs dessutom orkestermusik i kurparken, i den anrika kursalongen och på det världsberömda Café Zauner liksom i många andra lokaler i staden.

(2005-05-23)


Landhotel Hubertushof

Ett besök i det anrika Bad Ischl med dess hänförande vackra omgivningarbjuder på rikligt med angenäma upplevelser för alla sinnen. Till dessa upplevelser kan också i allra högsta grad en hälsobringandeBad Ischl. Landhotel Hubertushof. vistelse hos Familie Panhuber på det rofyllda och romantiska kurhotellet Landhotel Hubertushof bidra. Hotellet ligger alldeles invid entrén till familjen Habsburgs Kaiservilla där den österrikiske kejsaren Franz Joseph I tillbringade varje sommar under många decennier. Mera information om hotellet hittar Du genom att använda länken här nedanför till höger. (2005-05-23)


Harry Sernklef gäst i radioprogrammet Plats På Scen!

Kjell Sandberg, Lars C Stolt med musikdirektör Harry Sernklef (från väsnter till höger).Alla vänner av blåsmusik bjuds på en högtidsstund den 27 maj kl 12.00 - 13.00 när radioprogrammet Plats På Scen! gästas av musikdirektören Harry Sernklef - en nestor inom den svenska blåsmusiken.

För att höra programmet skall radion vara inställd på Radio Viking 101,4 MHz. Stationen kan höras i Stockholm med omgivningar. Det går också bra att lyssna via Internet.

Vid sidan av Harry Sernklef finns i studion de båda blåsmusikkännarna Lars C Stolt och Kjell Sandberg tillsammans med ordinarie programvärden i Plats På Scen!, Bo Magnusson. Programmet går i repris söndagen den 29 maj kl 15.00. (2005-05-26)

Mer att läsa samt musikförteckningar »


Tillbaka till Arkiv Nyheter »

    

 Tillbaka till sidans början »

     

      

 

 

Volksoper, Wien i januari 2005.

Volksoper i Wien.

Bilden till vänster visar teaterns salong.

 

Programblad, sidan 1, konsert Solnadals Värdshus den 8 maj 2005. Klicka för större format (PDF).
Affisch, Die lustige Witwe, Mörbisch 2005.

Martina Dorak och KS Adolf Dallapozza. Foto: Doris Kucera.

Martina Dorak som värdshusvärdinnan Josepha och KS Adolf Dallapozza som överkyparen Leopold i sångspelet Vita Hästen som spelas vid Schloss Haindorf, Langenlois, Österrike under juli och augusti 2005.

Foto: Doris Kucera.

 

Karin Kjellgren som Juliette Vermont och Mattias Ermedal som Armand Brissard i Greven av Luxemburg på Göteborgsoperan. Foto: Ingmar Jernberg.

Karin Kjellgren som Juliette Vermont och Mattias Ermedal som Armand Brissard i Greven av Luxemburg på Göteborgsoperan.

Foto: Ingmar Jernberg.

Alexander Girardi som Sebastian i operetten Der lustige Krieg med musik av Johann Stauss d y. Österreichische Nationalbibliothek.

Alexander Girardi som Sebastian i operetten Der lustige Krieg med musik av Johann Stauss d y. Österreichische Nationalbibliothek.

 

Bokö ligger strax sydöst om Valdemarsvik i den vackra Gryts skärgård. Information om båttransporter till ön finns i den lokala dagspressen.

 

GöteborgsOperans foajé. I förgrunden förre hovkapellisten Bernt Nilsson. Maj 2005.

GöteborgsOperans foajé. I förgrunden förre hovkapellisten Bernt Nilsson som på 1950-talet medverkade som musiker i en uppsättning av Greven av Luxemburg på den anrika Stora Teatern i Göteborg.

 

Lehár Festival 2005. Programblad, titelsida.

Bad Ischl. Pfarrgasse med Pfarrkirche i bakgrunden.

Bad Ischl, Oberösterreich, Österrike. Stadens centrum med Pfarrgasse och i bakgrunden Pfarrkirche.

 


Bilden till vänster: Kjell Sandberg och Lars C Stolt tillsammans med musikdirektör Harry Sernklef (från vänster till höger).


 

 

Regattakajen 10

SE-120 71 Stockholm Sweden

+46 (0)8 702 94 70

 

    EDITION ALLEGRO MUSIK HB ®

Publicerad den 28 juli 1999

Senast ändrad den 31 mars 2007

© Edition Allegro Musik HB